Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Οικολογικά Αντι-βραβεία 2017

 
 
Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!
 
Ανακοινώνονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης οι υποψηφιότητες για τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
 
Φέτος για 4η χρονιά, τίθενται οι υποψηφιότητες σε ανοιχτή ψηφοφορία για κάθε κατηγορία, πριν εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα! Επίσης, μπορεί κανείς να προτείνει και άλλες υποψηφιότητες ώστε να ενταχθούν στην διαδικτυακή ψηφοφορία που θα διεξάγεται έως τις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 4 Ιουνίου 2017. Αφού διαβάσετε το σκεπτικό για τις υποψηφιότητες πατήστε το σχετικό πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος για να συμμετέχετε στην ψηφοφορία!
 
 
Α. Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»
 
1. Πρώτος υποψήφιος ο νέος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Άλλωστε ο εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Scott Pruitt, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ έχει δηλώσει ότι: «οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για την κλιματική αλλαγή».
2. Δεύτερη υποψήφια είναι η Ρωσία, η οποία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 400-600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην
Αρκτική, στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ παράλληλα μείωσε την έκταση των προστατευόμενων αρκτικών περιοχών κατά 12,5%. Η προοπτική άλλωστε της συνεννόησης Τραμπ – Πούτιν, μεταξύ άλλων και για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Αρκτική, είναι ζοφερή.
3. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στην Αυστραλία, η οποία θέλει να ανοίξει ένα
τοξικό ανθρακωρυχείο δίπλα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.
 
 
Β. Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
 
1. Η πρώτη υποψηφιότητα ανήκει στη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Σταθάκης – Φάμελλος), για θέματα δασικών χαρτών – αυθαιρέτων – λιγνίτη – υδρογονανθράκων. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα δάση κατηγορήθηκε ότι επιβραβεύει την παρανομία ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Αντίθετα, εκδόθηκε νέα ΚΥΑ για την παραχώρηση παραλιών και αιγιαλών στους ΟΤΑ κατά θερινή περίοδο 2017, χωρίς το κανονιστικό πλαίσιο που καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς άσκησης δραστηριοτήτων εντός των προστατευόμενων περιοχών και όχι μόνο. Εντωμεταξύ το ΥΠΕΚΑ μοιράζει άδειες στην «Ελληνικός Χρυσός», ενώ υπογράφει συμβάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κέρκυρα και εγκρίνει ΣΜΠΕ για έρευνες υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο. Επίσης, φαίνεται ότι διαμορφώνει μια πολιτική επέλασης εναντίον των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των πάρκων της Αθήνας. Για τη χωροθέτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι «αποτελεί μείζον αναπτυξιακό έργο για την Αθήνα που αλλάζει τις συνθήκες λειτουργίας της πρωτεύουσας», ενώ 6 επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς θεωρούν ότι η χωροθέτηση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το θεσμοθετημένο πρόσφατα Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ, Ν.4277/2014). Για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας δήλωσε ότι δεν έχει εμπλοκή το υπουργείο του αλλά φαίνεται ότι συνολικά η κυβέρνηση βάζει στη γωνία τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, για τα δημοκρατικά δικαιώματα του οποίου ήδη διενεργείται ηλεκτρονική καμπάνια.
2. Δεύτερος υποψήφιος ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γ. Τσιρώνης, ο οποίος φαίνεται ότι έχει κάνει τον χώρο των βιοκαλλιεργητών
άνω-κάτω με το «κριτήριο Natura», το οποίο ανοίγει τον δρόμο για επιδοτήσεις και για μεγαλοκτηματίες που δεν είχαν καμιά σχέση με τις βιοκαλλιέργειες μέχρι σήμερα. Με το κριτήριο αυτό μπήκαν στο πρόγραμμα κάποιοι νομοί που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν να παράγουν βιολογικά προϊόντα και έμειναν εκτός χρηματοδότησης παλιοί, έμπειροι και αξιόπιστοι βιοκαλλιεργητές. Γνωστή και η πρότασή του να «σβηστούν» με ιώδες χρώμα από τους Δασικούς Χάρτες τα καταπατημένα δάση που έγιναν χωράφια, όπως γίνεται σήμερα και με τους αυθαίρετους οικισμούς. Επίσης, δεν έχει απαντήσει για το εάν η μεταφορά του από το Υπ. Περιβάλλοντος είχε σχέση με την εφαρμογή ή μη των 22 σημείων της συμφωνίας για εκλογική συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
3. Τρίτος υποψήφιος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος οραματίζεται να καταστήσει την περιφέρειά του
κέντρο του κυνηγετικού τουρισμού της χώρας.
 
 
Γ. Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
 
1. Πρώτος υποψήφιος είναι ο εμίρης του Ντουμπάϊ, για την έμπνευση που χάρισε στους μελετητές του έργου της μαρίνας του Μακεδονία Παλλάς.
2. Η δεύτερη υποψηφιότητα ανήκει, για τους πανηγυρισμούς του σχετικά με την παραχώρηση του 67% του
Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη.
3. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, καθώς εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού στο ΤΑΙΠΕΔ καταλύματος στην περιοχή του Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για
αποχαρακτηρισμό πευκοδάσους. Ήδη άλλες τέσσερις παρόμοιες επενδύσεις πέντε αστέρων και τεραστίων διαστάσεων, οι οποίες θα εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες, έχουν ολοκληρωθεί ή είναι υπό κατασκευή στην περιοχή, όπως π.χ. το Mare Village στο Κάνιστρο.
4. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει κάνει αξιοθαύμαστες δηλώσεις για θέματα όπως η
μαρίνα του Μακεδονία Παλλάς και τα λουτρά Θέρμης.
 
Δ. Ειδικό βραβείο προβλέπεται για όσους/ες ανακαλύψουν το κοινό στοιχείο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφιοτήτων για το βραβείο «Πρωτεύουσα των Βαλκανίων»: Εισιτήρια πολλαπλών διαδρομών για το 2019, ώστε να χρησιμοποιούν δωρεάν και συμπληρωματικά τον ΟΑΣΘ, το μετρό, τα καραβάκια, το τραμ και το τελεφερίκ!Πάρτε μέρος στην ψηφοφορία!
 
Για τα αντιβραβεία των περασμένων χρονιών, δείτε εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/05/30/anti-eco-awards-2016-e-vote/ .


πηγή: http://ecology-salonika.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου