Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Πέντε δήμοι της Αττικής αλλάζουν κλίμα

Ολικό βιοκλιματικό λίφτινγκ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε δρόμους, πάρκα και πλατείες, σε επιλεγμένους δήμους της Αττικής. Ευφάνταστοι σχεδιασμοί με την τελευταία λέξη της πράσινης τεχνολογίας θα μετατρέψουν τις κλιματικά υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας σε υπερσύγχρονες οάσεις δροσιάς, που θα συμβάλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος κάθε ξεχωριστής περιοχής.

Το πρόγραμμα που εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ονομάζεται «Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων» και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με αισθητή αύξηση του αστικού πρασίνου και εκτεταμένη χρήση ψυχρών υλικών, φωτοβολταϊκά αυτόνομα συστήματα, καθώς και πρωτότυπες μεθόδους σκίασης και κλιματισμού των ελεύθερων χώρων.



Δεκάδες προτάσεις


Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, αξιολογήθηκαν πρόσφατα από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου και οι 83 πράσινες προτάσεις που είχαν κατατεθεί απ’ όλη την Ελλάδα. Από αυτές, οι πέντε που προκρίθηκαν και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα βρίσκονται στην Αττική. Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις θα γίνουν στους δήμους: Αθηναίων, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Αγίου Δημητρίου και Μεταμόρφωσης.

Οι περιοχές που θα αναβαθμιστούν οικολογικά θα εκπέμπουν δροσιά σε ακτίνα αρκετών μέτρων και θα μειώσουν τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς Κελσίου, αντιμετωπίζοντας έτσι δραστικά το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Το πρόγραμμα θα στοιχίσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 30% της χρηματοδότησης προορίζεται μόνο για τις αναπλάσεις στους δήμους της Αθήνας.



1. Δήμος Αθηναίων - 150 Παγκάκια - κλιματιστικά

Ενα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πάρκα πρόκειται να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων. Η βιοκλιματική ανάπλαση θα γίνει στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, δίπλα στην λεωφόρο Λένορμαν. Ο ελεύθερος χώρος είναι εξαιρετικά βεβαρημένος από την κίνηση των οχημάτων που κινούνται επί της λεωφόρου. Επιπλέον, ολόκληρη η περιοχή πλήττεται βάναυσα από το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους κατοίκους του 4ου διαμερίσματος του δήμου. Η πράσινη παρέμβαση που θα γίνει στο πάρκο θα μειώσει τη θερμοκρασία τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου στη γύρω περιοχή. Αυτό θα γίνει με ένα πρωτότυπο σύστημα ανακύκλωσης του ζεστού αέρα, ο οποίος θα απορροφάται από ένα ειδικό σύστημα σωληνώσεων και θα ψύχεται στο έδαφος με τη μέθοδο της ενθαλπίας. Επειτα ο αέρας θα επιστρέφει στο πάρκο μέσω σωληνώσεων που θα έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα παγκάκια, τα οποία θα λειτουργούν σαν κλιματιστικά και θα δροσίζουν το πάρκο. Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστούν στέγαστρα που θα τα «αγκαλιάζουν» κισσοί και άλλα αναρριχώμενα φυτά. Το πάρκο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο, αφού φωτοβολταϊκά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα του παρέχουν ενέργεια είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.



2. Δήμος Μεταμόρφωσης - Ολική πράσινη επαναφορά στις υποβαθμισμένες περιοχές

Ο δήμος Μεταμόρφωσης αντιμετωπίζει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς σε πολλά σημεία περιπλέκονται η βιομηχανική ζώνη με τον οικιστικό ιστό της πόλης. Υστερα από τη ρηξικέλευθη βιοκλιματική πρόταση που κατέθεσε η δημοτική Αρχή, σε μια ζώνη που θα ξεπερνά το ενάμιση χιλιόμετρο (και συγκεκριμένα στην οδό Σωκράτους) πρόκειται να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή όαση πρασίνου. Εκεί θα φυτευτεί ένα μικρό άλσος, που θα αναβαθμίσει συνολικά ολόκληρη την περιοχή. Θα διαμορφωθεί μονοπάτι ειδικά προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και ένας σύγχρονος ποδηλατοδρόμος. Σύμφωνα με το σχέδιο, η συγκεκριμένη πράσινη επέμβαση στη συνοικία της Καναπίτσας θα είναι η αφετηρία προκειμένου να ξεκινήσει η «ενοποίηση» αρκετών ελεύθερων χώρων πρασίνου που βρίσκονται σήμερα αναξιοποίητοι στον δήμο και οι οποίοι θα διαμορφωθούν κατάλληλα, μετατρέποντας τη Μεταμόρφωση σε έναν από τους πιο πράσινους δήμους της πρωτεύουσας. Από τις υπηρεσίες του δήμου υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση θα μειώσει τη θερμοκρασία του μικροκλίματος έως και 1,5 βαθμό Κελσίου.

3. Δήμος Αγίου Δημητρίου - Όαση δροσιάς δίπλα στο μετρό

Την πλατεία Αλέκου Παναγούλη επέλεξε ο δήμος Αγίου Δημητρίου προκειμένου να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά μία περιοχή η οποία μαστίζεται από μεγάλη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, λόγω της λεωφόρου Βουλιαγμένης και του τερματικού σταθμού του μετρό Αγιος Δημήτριος. Στην πλατεία προβλέπεται να φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα και πεύκα. Στο κέντρο της θα κατασκευαστεί βιοκλιματικό στέγαστρο, το οποίο θα έχει καλυφθεί με φυτά και θα στεγάζει μία ολοκαίνουργια παιδική χαρά. Μελλοντικά θα εξεταστεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ώστε το πάρκο να αυτονομηθεί ενεργειακά. Επιπλέον, στο βόρειο άκρο της πλατείας θα κατασκευαστεί ένας πράσινος τοίχος που θα καλύπτεται από αναρριχώμενα φυτά. Η πρόταση προβλέπει, επίσης, βελτιωτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, γύρω από την πλατεία οι περιμετρικοί δρόμοι θα αναδιαμορφωθούν. Θα πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, με δημιουργία συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης που θα περιβάλλονται από δένδρα και θάμνους. Οι πλάκες πεζοδρομίου και η άσφαλτος θα αντικατασταθούν με ψυχρούς κυβόλιθους, κατασκευασμένους από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον με σκοπό τον περιορισμό των ρύπων, τη μείωση των ταχυτήτων των οχημάτων και την ευρύτερη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

4. Δήμος Αμαρουσίου - Ορθοπεταλιές και πράσινες νησίδες

Ένας ατελείωτος ποδηλατόδρομος θα διαπερνά το κέντρο του Αμαρουσίου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική Αρχή, και θα αγκαλιάσει τρεις περιοχές του δήμου. Πρόκειται για το Πολύδροσο, τον Παράδεισο και την περιοχή του Αγίου Θωμά, οι οποίες θα συνδέονται αρμονικά με έναν υπερσύγχρονο ποδηλατόδρομο, με βιοκλιματικές παρεμβάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει ο ποδηλατόδρομος θα έχουν πλάτος ενάμιση μέτρο και θα μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου, με ταυτόχρονη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων. Συγκεκριμένα, οι λωρίδες του ποδηλατόδρομου θα είναι κατασκευασμένες από ψυχρή, χρωματιστή άσφαλτο. Οι δρόμοι κυκλοφορίας θα στενέψουν για τα αυτοκίνητα και θα μεγαλώσουν για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν παρτέρια με θάμνους και φυτά, τα οποία θα χωρίζουν τον ποδηλατοδρόμο από το υπόλοιπο διάζωμα του δρόμου.

Οι πλάκες των πεζοδρομίων επίσης θα αντικατασταθούν με ψυχρά υλικά. Ταυτόχρονα, θα αντικατασταθεί ο φθαρμένος εξοπλισμός και θα επιδιορθωθούν οι πέτρινοι δρόμοι που υπάρχουν ήδη. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στην προσβασιμότητα, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τον ποδηλατοδρόμο και άτομα με ειδικές ανάγκες.

5. Δήμος Βριλησσίων - Ο ποδηλατοδρόμος ολοκληρώνεται

Στην ολοκλήρωση ενός από τους πιο άρτιους ποδηλατόδρομους του λεκανοπεδίου αποσκοπεί η εγκεκριμένη βιοκλιματική πρόταση του δήμου Βριλησσίων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο ποδηλατόδρομος θα συμπληρώσει το ήδη υπάρχον δίκτυο, διαμορφώνοντας μία ξεχωριστή διαδρομή που θα ξεπεράσει τα 7 χιλιόμετρα σε μήκος. Ετσι εξασφαλίζεται η πλήρης πρόσβαση των ποδηλατών στον προαστιακό σταθμό της Λεωφόρου Πεντέλης και τον σταθμό του μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μελετητές υπολογίζουν ότι οι εκτάσεις πρασίνου που θα πλαισιώσουν τον ποδηλατόδρομο θα σχηματίσουν μικρές οάσεις μέσα στον αστικό ιστό, καθώς θα φυτευτούν με θάμνους και άλλα δέντρα από το γειτονικό Πεντελικό όρος. Το έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταπολεμά το πρόβλημα της θερμικής νησίδας, δηλαδή την απορρόφηση της θερμότητας από την άσφαλτο και την εκπομπή της κατά τις νυχτερινές ώρες.

πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου