Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ο Πόλεμος του Ροδάκινου. Σκληρή στάση των κονσερβοποιών

 
 
Οι 16 ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα περίπου 60.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου των τριών πρώτων ποικιλιών, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ετήσιας παραγ




Οι κονσερβοποιοί αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση για τις τιμές διάθεσης του προϊόντος και οι παραγωγοί παραδίδουν με ανοιχτή τιμή. Οσοι έχουν ανάγκη από μετρητά καταφεύγουν στα γνωστά «στέκια» των μεσαζόντων που αγοράζουν με χαμηλότερο τίμημα.
Σε άναρχο τοπίο ξεκίνησε η φετινή καμπάνια για το βιομηχανικό ροδάκινο. Οι κονσερβοποιοί ξέκοψαν κάθε κουβέντα για διαπραγμάτευση επί των τιμών διάθεσης του προϊόντος, οι παραγωγοί παραδίδουν με ανοιχτή τιμή, αναμένοντας να εξοφληθούν τον χειμώνα, ενώ όσοι έχουν ανάγκη από μετρητά καταφεύγουν στα γνωστά «στέκια» ή «παράγκες», τα οποία φέτος είναι περισσότερα και… «ημινόμιμα».

Στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, που συναποτελούν το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής, μεταποίησης και εξαγωγής κομπόστας ροδάκινου στον κόσμο, και στις άλλες περιοχές όπου καλλιεργείται το προϊόν (Λάρισα, Κοζάνη, Πιερία), οι 16 ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα περίπου 60.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου των τριών πρώτων ποικιλιών, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ετήσιας παραγωγής.

Η τιμή είναι «ανοιχτή», με τους εκπροσώπους των κονσερβοποιείων να διαρρέουν πως θα κινείται στα περσινά επίπεδα των 25 λεπτών ανά κιλό προϊόντος. Οι παραγωγοί ζητούσαν 30 λεπτά, αλλά η άλλη πλευρά δεν δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών (εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Διαπραγματευτικής Ομάδας και κονσερβοποιών), που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) ξέκοψε κάθε συζήτηση επί της τιμής, επικαλούμενος την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει τιμωρήσει με πρόστιμο την ΕΚΕ στο παρελθόν για ανάλογες διαπραγματεύσεις.



Ανακοίνωση

 Η ΕΚΕ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στη συνέχεια, σε κάλεσμα για συνάντηση που της απηύθυνε η Διαπραγματευτική Ομάδα για το Συμπύρηνο. Το υπουργείο με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση της παραγωγής από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης της πρώτης ύλης.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συγκομιδής των βασικών ποικιλιών, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι βιομήχανοι διαπιστώνουν τον κατακερματισμό του κλάδου, με τους συνεταιρισμούς -εκτός μερικών υγιών εξαιρέσεων- να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τους αγρότες να μη βρίσκουν τρόπους ενιαίας εκπροσώπησης και τους κάθε λογής μεσάζοντες να βρίσκουν χώρο δράσης. Οι λεγόμενοι «πειρατές» του προϊόντος, που εδώ και πολλά χρόνια στήνουν «στέκια» ή «παράγκες» παραλαμβάνοντας πρώτη ύλη σε τιμές μετρητοίς, έχουν πάρει «ημινόμιμη» μορφή και αναδεικνύονται τώρα σε ρυθμιστικό παράγοντα της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης του ροδάκινου, αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Ζυγίζουν σε γεφυροπλάστιγγες, εκδίδουν παραστατικά παραλαβής, ενώ πολλοί έχουν και άδεια λειτουργίας συνεταιρισμών. Η τιμή παράδοσης στα «στέκια» είναι χαμηλότερη (κυμαίνεται στα 21 λεπτά), αλλά δίνουν στον παραγωγό τη δυνατότητα να εισπράξει άμεσα, αντί να περιμένει να εξοφληθεί από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Αρκετά από τα «στέκια», πάντως, έχουν χάσει αυτό το πλεονέκτημα και πληρώνουν ως προκαταβολή ένα μέρος της οφειλής, λόγω έλλειψης ρευστότητας.


πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου