Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Οι μικρές ανεμογεννήτριες «διώχνουν» τις νυχτερίδες






Ένα από τα μειονεκτήματα των αιολικών πάρκων είναι η απώλεια νυχτερίδων, που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον και την οικονομία. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν νέες λύσεις για τη μείωση των θανάτων των νυχτερίδων στους μεγάλους αιολικούς σταθμούς, ωστόσο με την αύξηση των οικιακών ανεμογεννητριών σε οικισμούς και αστικές περιοχές, οι νυχτερίδες ενδέχεται να χάσουν κι άλλους πολύτιμους οικοτόπους.
Η μελέτη του Δρ. Jeroen Minderman, από το πανεπιστήμιο του Stirling, είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των μικρών ανεμογεννητριών στην άγρια ζωή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οικιακές ανεμογεννήτριες τοπικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των νυχτερίδων.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι πουλιά και νυχτερίδες μπορούν να σκοτωθούν προσκρούοντας στα πτερύγια μεγάλων ανεμογεννητριών ή ότι η άγρια ζωή μπορεί να αποφύγει το περιβάλλον γύρω από τις ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οικοτόπων. Ως εκ τούτου αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό γνώσης καθορίζοντας αν και οι μικρές ανεμογεννήτριες έχουν τις ίδιες επιπτώσεις», τόνισε ο Δρ. Minderman.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που διεξήχθη σε 20 περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, οι μικρές ανεμογεννήτριες δεν επηρέασαν γενικά τα πτηνά, ωστόσο μείωσαν τη δραστηριότητα των νυχτερίδων κατά 54%.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες προτείνουν οι μικρές ανεμογεννήτριες να μην εγκαθίστανται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από σημαντικούς οικοτόπους νυχτερίδων και εκφράζουν την ελπίδα ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν μελλοντικά στην χάραξη οδηγιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.



πηγή: econews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου