Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Βόλος. Ετοιμο το βιοκλιματικό σχολείο

 
 
 
της Βάσως Σαμακοβλή


Το πρώτο βιοκλιματικό διδακτήριο, το οποίο θα αποτελέσει τη στέγη του 17ου Νηπιαγωγείου Βόλου, παραδίδεται αύριο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Βόλου.Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σχολικό κτήριο στη συνοικία Καραγάτς, για το οποίο πλέον η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα κινήσει με γρήγορες ταχύτητες όλες τις διαδικασίες για τον εξοπλισμό του, ώστε να είναι έτοιμο για την υποδοχή των νηπίων τη νέα σχολική χρονιά.


Το 17ο Νηπιαγωγείο, το οποίο σήμερα συστεγάζεται με το 32ο Νηπιαγωγείο Βόλου, αποκτά καινούργια στέγη - στολίδι. Το διδακτήριο, αν και προ καιρού έτοιμο, καθυστέρησε να παραδοθεί στο Δήμο εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τον εργολάβο. Με ενέργειες ωστόσο της Περιφέρειας φαίνεται ότι τακτοποιήθηκαν και χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Βόλου Σούλα Μπαρτζιώκα ενημερώθηκε για την παράδοσή του.

Πρόκειται για ένα πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο. Αποτελείται από έναν όγκο, ο οποίος στην ουσία είναι κέλυφος για πέντε χώρους (κουκούλια), δύο αίθουσες εργασίας που μπορούν να ενώνονται, χώρος ανάπαυσης, γραφεία νηπιαγωγών και χώροι εξυπηρετήσεων.
  
Ο κοινός εσωτερικός χώρος όλων αυτών σχηματοποιεί την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την τραπεζαρία, ενώ στην καρδιά του κελύφους υπάρχει εσωτερικό αίθριο που λειτουργεί ως εσωτερική αυλή και αγωγός φυσικού φωτισμού και αερισμού.

Ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτηρίου συμπληρώνεται με το φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου και την έντονη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο. Στον αύλειο χώρο δημιουργήθηκαν θεματικοί χώροι αθλοπαιδιών, υπαίθριας διδασκαλίας, κήπου οικολογίας,διαμόρφωση εισόδου και ένας στεγασμένος χώρος.



πηγή: Ταχυδρόμος του Βόλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου