Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Προσπαθώντας να ξαναφτιάξουμε τον Ήλιο... επί Γης



 
Πυρηνική σύντηξη: το μεγαλύτερο ίσως ενεργειακό στοίχημα που έβαλε ποτέ ο άνθρωπος (Πηγή: BBC)



Πυρηνική σύντηξη: το μεγαλύτερο ίσως ενεργειακό στοίχημα που έβαλε ποτέ ο άνθρωπος (Πηγή: BBC)


Cadarache. Στα αμμώδη υψίπεδα της Προβηγκίας της νότιας Γαλλίας, εργάτες σκάβουν ένα τεράστιο στρογγυλό... στάδιο. Περιτριγυρίζεται από βράχους και λόφους ύψους 17 μέτρων. Πρόκειται για τα ... θεμέλια του πλέον φιλόδοξου επιστημονικού και μηχανικού προγράμματος. Και σίγουρα του μεγαλύτερου ενεργειακού στοιχήματος που έβαλε ποτέ ο άνθρωπος: να «ανακατασκευάσει» το ζωοδότη του πλανήτη μας, τον Ήλιο... επί Γης.
Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα είναι κάπως έτσι: στο βύθισμα αυτό θα τοποθετηθεί μια μηχανή μήκους 73 μέτρων, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ουσιαστικά πυρηνικής σύντηξης.
Δηλαδή που θα κάνει ό,τι ακριβώς και ο Ήλιος: θα ωθεί πυρήνες ατόμων υδρογόνου να συγκρούονται οδηγώντας τα στη σύντηξη. Ακριβώς δηλαδή η διαδικασία με την οποία αποκτά ο Ήλιος την ασύλληπτη ενεργειακή του δύναμη.
Αν το πείραμα πετύχει, θα είναι ο πρώτος αντιδραστήρας που ουσιαστικά άπειρη πυρηνική ενέργεια και μάλιστα χωρίς πυρηνικά απόβλητα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κλασικών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Πρόκειται για το ενεργειακό όνειρο που είχαν οι επιστήμονες από τότε που η πυρηνική ενέργεια ήταν ακόμη στα σπάργανα, πριν τη δεκαετία του 1950.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν επιστήμονες και μηχανολόγοι, το έργο αυτό -λόγω των υψηλότατων απαιτήσεων και τεχνικών προδιαγραφών του- θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε περίπου 30 χρόνια από τώρα.



πηγή: 24h NewsRoom


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου