Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Διακρίσεις στο διαγωνισμό του Ριο ντε Τζανέιρο




6η ΙΟΑΑ 2012 - Δελτίο Τύπου



6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας: Εξαιρετική επιτυχία. Όλοι διακρίθησαν. Ένα ασημένιο, δύο χάλκινα μετάλλια και δύο τιμητικές διακρίσεις.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 6ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 4/08/2012 έως 13/08/2012 στο Ριο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Στη φετινή διοργάνωση τρεις έλληνες μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο φέροντας στο στήθος μετάλλια. Ο μαθητής, Μάνος Βουρλιώτης από το 26ο ΓΕΛ Αθηνών απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ χάλκινα μετάλλια απέσπασαν η Κρινιώ Μαρούδα από το ΓΕΛ Λεχαινών Ηλίας και η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα Αττικής. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως γεγονός, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, είναι ότι στη φετινή Ολυμπιάδα όλοι οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας ανέβηκαν στο βάθρο. Ο Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη ΓΕΛ Δοξάτου Δράμας και ο Θέμης Πράπας από το 2ο ΓΕΛ Κολεγίου Ανατολία, Θεσσαλονίκης απέσπασαν εύφημες μνείες.
Ας σημειωθεί ότι ο Μάνος Βουρλιώτης (ασημένιο μετάλλιο) συμμετείχε πρόσφατα και στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλλίν της Εσθονίας, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και τους φοιτητές Γιώργο Βαλογιάννη, Άγγελο Τσιάρα, Δέσποινα Παζούλη και Γιώργο Λιούτα (Τμ. Φυσικής, ΑΠΘ), Ορφέα Βουτυρά και Νίκο Φλεμοτόμο (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Η/Υ, ΕΜΠ), και τον ερασιτέχνη αστρονόμο Αριστείδη Βούλγαρη από τη Θεσσαλονίκη προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας.
Την αποστολή συνόδευσαν η κυρία Μαρία Κονταξή, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο, ως παρατηρητές.
Στην 6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 28 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 140 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – Λιθουανός – επέλυσε το 85% των θεμάτων.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο Αθηνών την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012, στις 5 μμ.
Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα έξοδά της ανέλαβε το Ίδρυμα Ι. Λάτση.
Οι μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής για το 2013, έχει ανατεθεί στη χώρα μας. Θα διεξαχθεί στο Βόλο, 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013. Ελπίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν θα επηρεάσει την άριστη διεξαγωγή της διοργάνωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου