Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ασθένεια κάνει τα φίδια να δένονται... κόμπο

Επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τον ιό


Από έναν ιό των τρωκτικών προκαλείται σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες μια μυστηριώδης ασθένεια, που τρελαίνει τους πύθωνες και τους βόες και τους κάνει να δένονται σε κόμπους που δεν μπορούν να λύσουν, με αποτέλεσμα πολλές φορές το θάνατό τους.

Η νόσος των εγκλείστων σωματίων (IBD), όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, προσβάλλει πύθωνες και βόες σε αιχμαλωσία, προκαλώντας τους περίεργες συμπεριφορές, όπως το να κοιτάζουν ψηλά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, να κινούνται σαν μεθυσμένοι και να δένονται σε κόμπους. «Δένονται σε κόμπο από τον οποίο δεν μπορούν να λυθούν», διευκρίνισε ο ειδικός σε θέματα φιδιών, καθηγητής Μάικλ Μπούχμαϊερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ίρβαϊν.

Η νόσος των εγκλείστων σωματίων παίρνει το όνομά της από τη δημιουργία θυλάκων με ξένο υλικό στο εσωτερικό των κυττάρων των άρρωστων ζώων. Αν και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, η αιτία της έως τώρα παρέμενε μυστήριο. Επιστήμονες υπό τον καθηγητή Μπούχμαϊερ διερεύνησαν μια επιδημία της νόσου σε φίδια του ενυδρείου Στάινχαρτ, στο Σαν Φρανσίσκο και εντόπισαν ίχνη ενός ασυνήθιστου ιού στα δείγματα DNA που συνέλεξαν από πολλούς προσβεβλημένους βόες και πύθωνες.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως ανήκει σε μία οικογένεια αρεναϊών, ένα είδος ιών που μέχρι σήμερα μόλυνε μόνο τα θηλαστικά. Οι αρεναϊοί συνήθως προσβάλλουν ποντίκια και αρουραίους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό και στους ανθρώπους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «mBio» - την διαδικτυακή επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου