Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σύκα. Μείωση των τιμών τους φέτος





Μείωση τιμών παραγωγού στα τρίτα και τέταρτα σύκα κάνει φέτος η Συκική, δεδομένου ότι αυτά τα αγοράζει κυρίως η Ευρώπη, όπου καταγράφεται γενικά κρίση και πέρυσι υπήρχε πρόβλημα στην εμπορία τους, ενώ υφίστανται και τον σκληρό ανταγωνισμό των Τούρκων. Με αυτές τις παραμέτρους δικαιολόγησε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου τις αποφάσεις σχετικά με τις τιμές παραγωγού του προϊόντος, που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του πρωτοβάθμιου, πλέον, κλαδικού αγροτικού συνεταιρισμού σύκων και ξηρών καρπών, στον οποίο μετετράπη η Συκική, που καλύπτει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.


ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σύμφωνα με την απόφαση, για τις ποιότητες (στην ουσία, πρόκειται για κατάταξη ανάλογα με το μέγεθος του σύκου) Α και Β1 οι τιμές παραμένουν ίδιες με τις περυσινές, που ήταν ίδιες με εκείνες προ 2 ετών. Οι τιμές, όμως, για τις ποιότητες Β2 και Γ1 είναι μικρότερες από πέρυσι, επομένως και σε σχέση με πρόπερσι, δεδομένου ότι όλες οι περυσινές τιμές ήταν ίδιες με τις προπέρσινες. Φέτος, η τιμή της Β2 ποιότητας (τρίτα) ορίστηκε σε 1 ευρώ για κάθε κιλό σύκων έναντι 1,10 ευρώ πέρυσι (μείωση 9%). Εκείνη για τη Γ1 ποιότητα είναι 0,85 ευρώ το κιλό, έναντι 1,01 ευρώ το κιλό πέρυσι (μείωση περίπου 16%).



Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος της Συκικής μας είπε ότι το πρόβλημα με την εμπορία των τρίτων σύκων ήταν ιδιαίτερα έντονο πέρυσι, με αποτέλεσμα να πουληθούν μέχρι και με ζημιά. Σημειώνεται πως η παραγωγή πέρυσι, που ήταν μια καλή χρονιά, ανήλθε συνολικά σε Μεσσηνία και Λακωνία σε περίπου 3.000 τόνους, εκ των οποίων οι ποσότητες για τις ποιότητες Β2 και Γ1 αθροίζονται σε περίπου 1.200 τόνους.


 
ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Φέτος, δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για την παραγωγή ενώ επικρατεί μεταξύ των παραγωγών προβληματισμός λόγω καύσωνα, καθώς μερικά κτήματα έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. Η βροχή της προηγούμενης εβδομάδας, που δεν έπεσε παντού, δρόσισε τα δέντρα, ο καύσωνας όμως εξακολουθεί απειλητικός αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Συκικής θεωρεί, πάντως, ότι εάν η συνέχεια φέτος γίνει με ιδανικές καιρικές συνθήκες, θα πιάσουμε την περυσινή παραγωγή, κάτι δύσκολο να συμβεί, οπότε πιθανότατα η σοδειά φέτος για ένα ιδιαίτερο προϊόν όπως το σύκο θα είναι μικρότερη σε σχέση με το 2011.
Τι θα επιδιώξει φέτος η Συκική; «Θα προσπαθήσουμε και πάλι, εξασφαλίζουμε το εισόδημα του συκοπαραγωγού, απορροφούμε όλο το προϊόν και πληρώνεται», μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου. Τόνισε δε ότι πλέον θα συμβούν αλλαγές στη λειτουργία των συνεταιρισμών, καθώς δεν είναι δυνατόν ένας συνεταιρισμός να προαγοράζει το προϊόν, αλλά θα το συγκεντρώνει και θα το πουλάει.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου