Επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας να ισχύσει ό,τι και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στο ζήτημα της εμβάπτισης των μήλων σε Διφαινυλαμίνη. Παράλληλα απέστειλε και το πόρισμα της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Γεωργικό Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου αναλύεται και επιστημονικά ό,τι η χρήση Διφαινυλαμίνης δεν έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:
«Μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας πάνω στο ζήτημα της προστασίας των μήλων (ιδιαίτερα των πράσινων ποικιλιών) και της διατήρησής τους καθ' όλη τη διάρκεια της εξαγωγικής περιόδου με τη χρήση της τεχνικής της εμβάπτισης των μήλων σε διφαινυλαμίνη. Στη συγκεκριμένη ουσία επειδή δεν δόθηκε έγκριση για χρήση την περσινή χρονιά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σαπίσουν μεγάλες ποσότητες πράσινων, εξαγώγιμων κυρίως ποικιλιών μήλων με σημαντική οικονομική ζημιά για τους μηλοπαραγωγούς και τους εξαγωγείς. Αντίστοιχα η ίδια ουσία και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται ανταγωνιστικά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτές και να έχουν χαθεί μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Έτσι οι παραγωγοί μας βίωσαν μια μεγάλη ζημιά, που είχε αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν σε άλλες χώρες να επιτρέπεται η χρήση μιας ουσίας και σε άλλες όχι. Πρέπει να ισχύουν παντού οι κανόνες της ισονομίας και της ισοπολιτείας, για να μην παρατηρούνται αρρυθμίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Παρακαλούμε να δοθεί κατ΄ εξαίρεση χρήση του ειδικού σκευάσματος για τον εμβαφτισμό των μήλων, το οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας, ώστε να διατηρήσουν τα μήλα σε καλή κατάσταση και να μπορέσουν στη συνέχεια να τα εξάγουν. Άλλωστε, το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι εγκεκριμένο και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης»
Τι είναι όμως η Διφαινυλαμίνη;
Η Διφαινυλαμίνη (DPA) είναι μια οργανική ένωση με χημικό τύπο
(C 6 H 5) 2 NH
Ανήκει στην κατηγορία των αρωματικών αμινών. Το μόριο του είναι «αρωματικό», λόγω της παρουσίας του δακτυλίου του βενζολίου στη δομή του και «αμίνη», λόγω της παρουσίας ενός βασικού ατόμου Ν. Η χημική αυτή ένωση της Διφαινυλαμίνης είναι ένα λευκό κυρίως στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελείται από λευκούς ή σχεδόν λευκούς κρυστάλλους με μυρωδιά που προσδίδει άνθη. Οι κρύσταλλοι σκουραίνουν κατά την έκθεσή τους στο φως.
Η Διφαινυλαμίνη διαλύεται καλά σε πολλούς κοινούς οργανικούς διαλύτες, αλλά είναι αδιάλυτη στο νερό. Χρησιμοποιείται: ως αντιοξειδωτικό και επιταχυντής του καουτσούκ, ως σταθεροποιητής για τις στερεές προωθητικές και τη νιτροκυτταρίνη. Επίσης χρησιμοποιείται στα φυτοφάρμακα, στις χρωστικές ουσίες, τα φαρμακευτικά και κτηνιατρικά φάρμακα. Χρησιμεύει στη διατήρηση των αποθηκευμένων μήλων και στον τομέα της αναλυτικής χημείας, για την ανίχνευση του NO2 και ClO3.
Μήλα χωρίς την Διφαινυλαμίνη (DPA)
Τον Απρίλιο του 1998, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (EPA) δημοσίευσε την έρευνα [(Prevention, Pesticides And Toxic Substances) - R.E.D. FACTS - Diphenylamine]. Μέσα στην έρευνα αυτή, η οποία όμως βασίστηκε σε «ΒΑΝΑΥΣΑ» πειράματα ζώων αναφέρεται πως η Διφαινυλαμίνη (DPA) γενικά έχει αποδειχθεί πως είναι ελαφρώς τοξική (ερεθιστική) από την οδό του στόματος, του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος. Τοποθετείται στην κατηγορία τοξικότητας ΙΙΙ. Επίσης αναφέρεται ως «Δεν είναι πιθανό» σε σχέση με την καρκινογένεση στον άνθρωπο, με βάση την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Θεωρείται γενικά πως έχει χαμηλή οξεία τοξικότητα και για την περίπτωση της διατήρησης των μήλων έχει οριστεί αυστηρά η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα της εν λόγου ουσίας.
Πάντως ανησυχία υπάρχει για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι χειριστές της ουσίας Διφαινυλαμίνη (DPA), όπως οι μίκτες, οι φορτωτές, οι εφαρμοστές και οι άλλοι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με την συγκεκριμένη χημική ουσία. Η έκθεση και ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους μετριάζεται με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας (PPE) που απαιτείται από το Πρότυπο προστασίας των εργαζομένων. Για παράδειγμα οι εφαρμοστές πρέπει να φορούν ένα ενιαίο στρώμα ενδυμάτων και οι μίκτες και φορτωτές πρέπει να φορούν γάντια και ένα ενιαίο στρώμα ιματισμού.
Όσον αφορά την επίδραση της Διφαινυλαμίνης (DPA) στη μόλυνση του περιβάλλοντος, αυτή είναι μετρίως τοξική για τα ψάρια και τα υδρόβια ασπόνδυλα και δεδομένης του περιορισμένου όγκου και κατανομής της χρήσης της, η πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεις στα οικοσυστήματα θεωρείται ελάχιστη. Βέβαια η απαλλαγή των αποβλήτων που περιέχουν τη Διφαινυλαμίνη (DPA) θα πρέπει να ρυθμίζονται από την αρμόδια εθνική υπηρεσία.
Το NFPA 704 είναι ένα πρότυπο υποστηριζόμενο από τον αμερικανικό Οργανισμό Πυροπροστασίας. Ορίζεται ως «διαμάντι φωτιάς» που χρησιμοποιείται από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, γρήγορα και εύκολα, για να εντοπίσει τους κινδύνους που τίθενται από τα επικίνδυνα υλικά. Είναι απαραίτητο, γιατί προσφέρει βοήθεια στον προσδιορισμό του ειδικού εξοπλισμού που θα πρέπει να χρησιμοποιείται, στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται και στα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται, κατά τις πρώτες στιγμές της έκτακτης ανάγκης.
Τα τέσσερα τμήματα είναι συνήθως έγχρωμα και ορίζουν, με μπλε ένδειξη το επίπεδο του κινδύνου για την υγεία, με κόκκινη ένδειξη το επίπεδο ευφλεκτότητας, με κίτρινη ένδειξη την χημική αντιδραστικότητα και με λευκή ένδειξη τους ειδικούς κωδικούς για σπάνια ατυχήματα. Κάθε τμήμα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο), δηλαδή της υγείας, της ευφλεκτότητας και της χημικής αντιδραστικότητας αντίστοιχα, βαθμολογείται σε μια κλίμακα από 0 (χωρίς κίνδυνο) έως 4 (σοβαρός κίνδυνος). Στο λευκό τμήμα μπορεί να παρουσιάζονται κάποια συγκεκριμένα σύμβολα.
Το NFPA 704 για την Διφαινυλαμίνη (DPA) είναι το εξής:
Πίνακες επεξήγησης, για τις βαθμολογούμενες κλίμακες των τεσσάρων χρωματισμένων τμημάτων του NFPA 704
πηγή: www.epa.gov, www.pesticideinfo.org, www.ihcworld.com, en.wikipedia.org, www.nfpa.org, www.e-geoponoi.gr, http://forest.pblogs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου