Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Το πρώτο 100% "ηλιακό" έθνος στον κόσμο





tokelauΤα νησιά Τοκελάου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό πρόκειται να γίνουν το πρώτο έθνος στον κόσμο που ηλεκτροδοτείται εξολοκλήρου από τον ήλιο. Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία τα Τοκελάου ανήκουν διοικητικά, θα εγκατασταθούν 4000 φωτοβολταϊκά πάνελ στις τρεις ατόλες των νήσων -Φακαόφο, Νουκουνόνου και Ατάφου.

Τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους 1400 κατοίκους των νησιών και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 12000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Τα νησιά Τοκελάου βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Πολυνησίας και απολαμβάνουν ηλιοφάνεια όλο το χρόνο.

Το νησί ενεργειακά εξαρτάται κατά 95% από το ξένο πετρέλαιο και εισάγει 2000 βαρέλια ετησίως. Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να αποσβεσθεί σε πέντε χρόνια, ενώ έργα συντήρησης θα απαιτηθούν σε 20 χρόνια.

Τα νησιά της Πολυνησίας είναι από τα πλέον εξαρτημένα από το πετρέλαιο. Η επένδυση στο Τοκελάου συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ανήλθε σε 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Το Τοκελάου βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και είναι εξαρτημένη περιοχή από την Νέα Ζηλανδία από το 1926. Έχει έκταση 10 τετρ. χλμ. Το 1989 ο ΟΗΕ συνέταξε έκθεση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι το Τοκελάου θα εξαφανιστεί κάτω από την θάλασσα τον 21ο αιώνα λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο πληθυσμός είναι 1.416, με βάση εκτιμήσεις του 2009 (κατατάσσεται 225η). Δεν υπάρχει καμία πρωτεύουσα καθώς κάθε ατόλη έχει το δικό της διοικητικό κέντρο. Το όνομα Τοκελάου σημαίνει “βόρειος άνεμος” στη γλώσσα της Πολυνησίας.
 
 
 
πηγή: econews.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου