Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Πρωτοποριακά προϊόντα από την ΑΣΕΑΡ







Μετά από πειράματα πολλών χρόνων




Πρωτοποριακά προϊόντα και συγκεκριμένα ζωοτροφές από υποπροϊόντα ελαιοκαλλιέργειας διαθέτει στην αγορά η εταιρεία συνεταιριστικών οργανώσεων ΑΣΕΑΡ. Μετά από πειράματα αρκετών ετών, η ΑΣΕΑΡ διαθέτει στην αγορά υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλού κόστους ζωοτροφές από ελαιοπυρήνα που προέρχεται από το πυρηνελαιουργείο της στο Ρέθυμνο.
Έτσι, επιχειρεί να αυξήσει τα κέρδη της, υποστηρίζοντας τον τομέα της κρητικής κτηνοτροφίας που ως γνωστό δοκιμάζεται από το υψηλό κόστος των εισαγόμενων ζωοτροφών.
Η ΑΣΕΑΡ Α.Ε. Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Αναπτύξεως Ρεθύμνου διαθέτει πυρηνελαιουργείο και εργοστάσιο ζωοτροφών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1981 με μετόχους την Αγροτική Τράπεζα, την ΕΑΣ Ρεθύμνης και την ΕΑΣ Μυλοποτάμου, με σκοπό την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης, κυρίως την κτηνοτροφία και την ελαιοκομία. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΣΕΑΡ Α.Ε. μετέχει η ΕΑΣ Ρεθύμνης με 86% και η ΕΑΣ Μυλοποτάμου με 14%.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ΑΣΕΑΡ είναι της τάξης των 18 εκατ. ευρώ και είναι συνεχώς αυξανόμενος. Η εταιρεία απασχολεί 54 εργαζόμενους και προσλαμβάνει κατά την χειμερινή περίοδο για ένα εξάμηνο περίπου έξι εργαζόμενους.
Η Α.Σ.Ε.Α.Ρ. Α.Ε. συμμετέχει στην Εταιρεία ΕΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή ενός Αιολικού πάρκου ισχύος 2,4 M.W.. Επίσης, μετέχει στην AGRO και την εταιρεία φορτοεκφορτώσεων ΓΕΡΑΝΟΣ –ΑΣΕΑΡ Είναι μια καθαρά βιομηχανική εταιρεία η οποία έχει σε λειτουργία τη μονάδα του εργοστασίου ζωοτροφών στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου και το Πυρηνελαιουργείο στο Μελιδόνι.

Το εργοστάσιο ζωοτροφών παράγει μίγματα ζωοτροφών για όλα τα είδη των ζώων που διατίθενται σε όλη την Κρήτη. Επίσης παράγει νιφαδοποιημένα δημητριακά εξαιρετικής ποιότητας με τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η ίδια η ΑΣΕΑΡ.
Η ζήτηση των νιφαδοποιημένων δημητριακών είναι συνεχώς αυξανόμενη. Η δυναμικότητα του εργοστασίου σε πλήρη μίγματα και με την μορφή συμπήκτων (πέλετς) είναι 16 τόνους /ώρα.
Το πυρηνελαιουργείο επεξεργάζεται την ελαιοκομική περίοδο κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνους ελαιοπυρήνα. Εκεί λειτουργεί ακόμα μία μονάδα διαχωρισμού της εκχυλισμένης ελαιοπυρήνας σε ψίχα και ξύλο για την καλύτερη εκμετάλλευση της ελαιοπυρήνας με τεχνολογία την οποία έχει αναπτυχθεί επίσης από την ίδια την εταιρεία. Η ψίχα με προσμίξεις που γίνονται και μετά από πελετοποίηση, μετατρέπεται σε μια εξαιρετική ζωοτροφή, το δε εναπομένον ξύλο ένα εξαιρετικό καύσιμο.

Αξιοποίηση υποπροϊόντων ελιάς

Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνουν οι καλλιέργειες της Κρήτης για την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας ζωοτροφών σε χαμηλές τιμές, επιχειρεί η ΑΣΕΑΡ και σε ένα μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει.
Με δική της τεχνογνωσία κατάφερε να παράγει και να διαθέτει στην αγορά ζωοτροφές που παράγονται από ελαιοπούλπα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της παρέχει το πυρηνελαιουργείο της.
Η «ελαιοπούλπα» παράγεται από την ελαιόπιτα που είναι υποπροϊόν του πυρηνελαιουργείου.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται επεξεργασία εκχυλισμένης ελαιοπυρήνας και διαχωρίζεται σε ψίχα (πούλπα) και ξύλο. Λαμβάνεται καταρχήν η ψίχα στην οποία προστίθενται αντιοξειδωτικά όταν πρεσάρεται για να παραχθεί με τη μορφή πέλετ. Σύμφωνα με τις αναλύσεις το συγκεκριμένο προϊόν είναι μία υψηλής ποιότητας ζωοτροφή. Παράλληλα το ξύλο αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη για τους καυστήρες θέρμανσης.
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια έχει ξεκινήσει πριν περίπου 7 χρόνια, έχουν γίνει τα σχετικά πειράματα και οι αναλύσεις οι οποίες απέδειξαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΑΣΕΑΡ, την υψηλή διατροφική αξία του συγκεκριμένου είδους ζωοτροφής. Σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις η ενέργεια της ζωοτροφής είναι εφάμιλλη, κυρίως για τα μηρυκαστικά, με αυτή των δημητριακών.
Συγχρόνως η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για την παραγωγή ζωοτροφών και από ελαιόφυλλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΣΕΑΡ Νικίστρατο Χαροκόπο οι επιστήμονες της εταιρείας επεξεργάζονται τα φύλλα της ελιάς και ήδη έχουν καταφέρει να παράγουν ένα θαυμάσιο προϊόν που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως ζωοτροφή. Η πλήρης παραγωγή και διάθεση στην αγορά θα γίνει με τη συμπλήρωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της εταιρείας. Κατά τον κ. Χαροκόπο είναι δυνατόν μελλοντικά να γίνει επεξεργασία και της πορτοκαλόφλουδας (είναι υποπροϊόν των εργοστασίων παραγωγής χυμού από πορτοκάλια) για την παραγωγή ζωοτροφής. Έτσι η κτηνοτροφία της Κρήτης θα απαλλασσόταν από το 20% των εισαγωγών της σε ζωοτροφές. Παράλληλα θα αυξηθεί και η απασχόληση στην Κρήτη, καθώς θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαροκόπος η διατροφή των ζώων αποτελεί το 70% επί του συνόλου του κόστους της κρητικής κτηνοτροφίας. Κατά συνέπεια, η μείωση του κόστους με την προμήθεια ντόπιων ζωοτροφών θα δώσει ανάσα ανακούφισης στους κτηνοτρόφους, κυρίως αιγοπροβατοτρόφους, της Κρήτης.
Τα στελέχη της ΑΣΕΑΡ επισημαίνουν τέλος ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά υψηλής διατροφικής αξίας ζωοτροφών από υποπροϊόντα καλλιεργειών.




της Πέλλας Λασηθιωτάκη





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου