Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Οι πρόγονοι των Ελλήνων δίδαξαν τη γεωργία στην Ευρώπη



ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Οι πρόγονοι των Ελλήνων δίδαξαν τη γεωργία στην Ευρώπη



Πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, το ευρωπαϊκό lifestyle υπέστη μια δραματική αλλαγή: οι κοινωνίες τροφοσυλλεκτών αντικαταστάθηκαν σταδιακά από τις πρώτες αγροτικές κοινότητες. Έρευνα που δημοσιεύεται στο Science διαπιστώνει τώρα ότι οι πρώτοι γεωργοί της Βόρειας Ευρώπης ήταν πιθανώς μετανάστες από τη Μεσόγειο, καθώς παρουσίαζαν γενετικές ομοιότητες με τους σημερινούς πληθυσμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Βεβαίως, αυτό που ήρθαν τώρα να παραδεχτούν, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι… επιστήμονες, υπάρχει ως μαρτυρία στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς αλλά και στους αρχαίους Ελληνικούς Μύθους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τους… επιστήμονες που αναγκάζονται επιτέλους να ομολογήσουν την ορθότητα των αρχαίων ελληνικών παραδόσεων.
Από προηγούμενες αρχαιολογικές μελέτες είναι πλέον γνωστό ότι η γεωργία εμφανίστηκε πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Πριν από 6.000 χρόνια, είχε πλέον εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
Οι ανθρωπολόγοι, όμως, συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς μπορεί να συνέβη αυτό. Ήταν άραγε οι ίδιοι οι γεωργοί που μετανάστευαν προς το βορρά, ή μήπως η τεχνική της γεωργίας διαδόθηκε από πολιτισμό σε πολιτισμό;
Η τελευταία μελέτη, που δείχνει να ενισχύει την υπόθεση της μετανάστευσης, βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες γενετικές έρευνες (όπως αυτή το 2009), οι οποίες όμως εξέταζαν ένα πολύ μικρό κομμάτι του γονιδιώματος, και συγκεκριμένα το χρωμόσωμα Υ ή το λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος, με συνολικό μήκος 250.000 ζεύγη βάσεων, από τα περίπου τρία δισ. ζεύγη βάσεων στο σύνολο του ανθρώπινου DNA.
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία συνέκρινε τέσσερις σκελετούς που χρονολογούνται στα 5.000 χρόνια: τρεις τροφοσυλλέκτες που είχαν ταφεί στο νησί Γκότλαντ νότια της Στοκχόλμης και μια γυναίκα γεωργό που ζούσε την ίδια εποχή στην ηπειρωτική Σουηδία, σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων. Οι διατροφικές συνήθειες των νεολιθικών αυτών ανθρώπων ήταν γνωστές από τα ευρήματα στους τάφους τους.
Η ανάλυση έδειξε ότι η προϊστορική αγρότισσα παρουσίαζε εκτεταμένες γενετικές διαφορές από τους τροφοσυλλέκτες της εποχής της, αλλά εμφάνιζε αξιοσημείωτες ομοιότητες με τους σημερινούς κατοίκους της νότιας Μεσογείου, και συγκεκριμένα τους κατοίκους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σαρδηνίας.
Αντίθετα, οι τρεις τροφοσυλλέκτες της μελέτης έμοιαζαν γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους της Σκανδιναβίας.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Science, οι διαφορές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένδειξη ότι η αγρότισσα του Γκότλαντ ήταν απόγονος μεταναστών από τη Μεσόγειο. «Αν η γεωργία είχε εξαπλωθεί αποκλειστικά ως πολιτισμική διαδικασία, δεν θα περιμέναμε να βρούμε έναν αγρότη του βορρά με τόσο μεγάλη γενετική συγγένεια με τους νότιους πληθυσμούς» σχολιάζει ο εξελικτικός βιολόγος Πόντους Σκόκγκλουντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Τα συμπεράσματα της έρευνάς του είναι σαφή, δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν απολύτως βέβαια χωρίς την εξέταση περισσότερων νεολιθικών τροφοσυλλεκτών και γεωργών.
Ανάλογες γενετικές μελέτες στο μέλλον θα μπορούσαν να δείξουν όχι μόνο ποια ήταν η προέλευση της γεωργίας στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και να αποκαλύψουν τις γενετικές διαφορές ανάμεσα στους τροφοσυλλέκτες και τους αγρότες.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, ο βασιλιάς της Ελευσίνας, Τριπτόλεμος, με εντολή της θεάς Δήμητας, δίδαξε τη γεωργία σε όλους τους λαούς. Και για να το καταφέρει αυτό, η θεά του είχε παραχωρήσει το ιπτάμενο άρμα της. (Βλέπε εικόνα)
Επίσης, τα συμπεράσματα των επιστημόνων ακυρώνουν τις βλακείες περί ινδοευρωπαϊκής φυλής και έλευσης των προγόνων μας από αλλού, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς των αρχαίων Ελλήνων, ότι είμαστε αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής…



πηγή: www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου