Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Τρυπώντας τη Γη σε βάθος 7.740 μέτρων!Νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης στο βυθό του Ειρηνικού ΩκεανούΝέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού
Το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατέρριψαν Ιάπωνες επιστήμονες της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Θάλασσας – Γης. Με το ερευνητικό πλοίο «Τσικίου», έφθασαν σε βάθος 7.740 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού και τρύπησαν τη Γη.
Οι Ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τη βρετανική Independetn, πραγματοποιούν έρευνες στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας τους για να πάρουν δείγματα από το ρήγμα στο βυθό, προκειμένου να μελετήσουν καλύτερα τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε πέρυσι την Ιαπωνία.
Όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο, το υποθαλάσσιο γεωτρύπανο συνάντησε το βυθό στα 6.883,5 μέτρα και στη συνέχεια εισχώρησε άλλα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από το βυθό, ως τα 7.740 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το προηγούμενο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατείχε το αμερικανικό πλοίο «Γκλόμαρ Τσάλεντζερ» που είχε φθάσει σε βάθος 7.049,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην Τάφρο των Μαριανών, το 1978.


πηγή: 24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου