Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τσέρνομπιλ, 26 χρόνια μετά




Τσέρνομπιλ, 26 χρόνια μετά
Τα χρόνια περνούν αλλά το ρίγος είναι ίδιο κάθε φορά στην ανάμνηση της καταστροφής του Τσερνομπίλ που έγινε σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια. Ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο φόβος παρέμεινε ζωντανός μετά και την περσινή πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας 4 του σταθμού του Τσερνομπίλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εστάλησαν τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν στην περιοχή του ατυχήματος, στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου. Κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για τους κινδύνους της έκθεσης σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας και οι προφυλάξεις ήταν ελάχιστες.

Ο απολογισμός για τα θύματα της καταστροφής του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να διχάζει. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.







Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, προκάλεσε τη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Η Σοβιετική Ενωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, δεν είναι αρκετά ασφαλής.
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου