Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Υπό παρακολούθηση ο Θερμαϊκός



    Υπό παρακολούθηση ο Θερμαϊκός


      Υπό στενή παρακολούθηση τέθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος, με την εγκατάσταση τηλεμετρικών σταθμών και την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών που έδιναν λεπτομερή...
      στοιχεία για την κατανομή της ρύπανσης στο θαλάσσιο μέτωπο.
      Στόχος να ερευνηθεί η ανάπτυξη των μακροφυκών που «πληγώνουν» το θαλάσσιο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γεώργιο Ζαλίδη, το πρόγραμμα παρακολούθησης προσέφερε πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση τέτοια περίοδο.
      «Το πρόγραμμα θα αχρηστευτεί αν δεν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν για τον εντοπισμό και απομάκρυνση των μακροφυκών που εμφανίζονται από τώρα, περίπου, και για τους επόμενους δύο μήνες στο θαλάσσιο μέτωπο» τόνισε στο ΑΜΠΕ ο κ. Ζαλίδης.
      Η παρακολούθηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης στο Θερμαϊκό κόλπο: πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη»
      Το έργο ξεκίνησε το 2009, είχε προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
      Φορέας υλοποίησής του ήταν η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και εταίροι του έργου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Επιτροπή Ερευνών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Δέλτα και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.

      Πως λειτουργεί


      Όπως εξήγησε ο κ. Ζαλίδης, μέσω του έργου, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση δυο τηλεμετρικών σταθμών, στην περιοχή του Καλοχωρίου και στις εκβολές του Λουδία, πλησίον των μυδοκαλλιεργειών.
      Οι σταθμοί αυτοί μεταδίδουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο δεδομένα φυσικοχημικών παραμέτρων ποιότητας υδάτων. Οι τιμές αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων και είναι άμεσα διαθέσιμες προς παρακολούθηση μέσω διαδικτύου. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για σημειακή ρύπανση στην περιοχή καθώς και ως πηγή δεδομένων σε ένα σύστημα υποστήριξης απόφασης, διευκρίνισε.
      Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, σε ημερίδα που διοργανώνει η γενική γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης, στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη.

       
      πηγή: newsit.gr

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου