Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η παράνομη υλοτομία «φέρνει» δασικές περιπολίες

 
 
 
Η παράνομη υλοτομία «φέρνει» δασικές περιπολίες
 
 
Θα πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες έως και τον Νοέμβριο
 
 
Οι καταγγελίες για παράνομη υλοτομία και λαθροθηρία καθώς και για τη λειτουργία χωματερών σε δασικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Η τετραψήφια γραμμή κλήσης 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας και το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος έχουν πάρει …φωτιά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δασικές Υπηρεσίες θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να υλοποιήσουν πρόγραμμα για την προστασία των δασών από τους παρανομούντες. Στόχος η παρουσία δασικών υπαλλήλων εντός των δασών, εκτός του ωραρίου τους (δηλαδή απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες), αλλά και ο άμεσος έλεγχος των καταγγελιών για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο.

Σε έγγραφο (25/4/2012) της Ειδικής Γραμματείας Δασών προς τις Δασικές Υπηρεσίες αναφέρεται ότι τα συνεργεία επιφυλακής θα αποτελούνται από ένα άτομο ανά υπηρεσία για 4,5 ώρες την ημέρα τις καθημερινές και για 10 ώρες τις Κυριακές. Όσον αφορά στις περιπολίες θα αποτελούνται από 2 άτομα ανά υπηρεσία (ο ένας οδηγός) για 3,5 ώρες την ημέρα τις καθημερινές και για 10 ώρες τις Κυριακές.
Όπως επισημαίνεται στο συγκεκριμένο έγγραφο οι λαθροϋλοτομίες και η παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. «Το αποτέλεσμα είναι πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον όπως είναι η διάβρωση του εδάφους, η μείωση της βιοποικιλότητας κ.λπ.», αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ το οποίο υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γ. Αμοργιανιώτης.

Οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών δεν θα υπερβαίνουν τις 20 ώρες ανά μήνα για κάθε υπάλληλο. Ωστόσο, επειδή οι υπηρεσίες υπολειτουργούν θα δίδεται η δυνατότητα στους Διευθυντές Δασών να χρησιμοποιήσουν όλο το διαθέσιμο δασικό προσωπικό των υπηρεσιών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Οι Δασικές Υπηρεσίες θα χρηματοδοτούνται επιπλέον με 2.024 ευρώ για καύσιμα και για 10 ημέρες υπηρεσίας εκτός έδρας.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου