Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Και πράσινες και μαγικές πόλεις






Εξι αστικά κέντρα που συνδυάζουν φυσική και πολιτιστική ομορφιά, ποιότητα ζωής και είναι ιδιαίτερα ζωντανά

H τάση αντίδρασης νέων ανθρώπων ταλαντούχων και γεμάτων φιλοδοξία και ενέργεια στο μεθυστικό κάλεσμα των αστικών κέντρων χρονολογείται περίπου όσο και ο σύγχρονος πολιτισμός. Και σε έναν κόσμο όπου τα εθνικά σύνορα έχουν σχεδόν καταργηθεί και το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου με ανοικτή επιστροφή είναι πια πιο προσιτό, οι νέοι εργαζόμενοι έχουν πλέον περισσότερες επιλογές από ποτέ.
Η έρευνα που παραθέτουμε δεν βασίζεται μόνο στην ποιότητα ζωής, στο πράσινο και στο κόστος ζωής. Αντίθετα, αναζητήσαμε πόλεις, οι οποίες όχι μόνον ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής, αλλά ταυτοχρόνως παραμένουν «πράσινες» και ιδιαίτερα ζωντανές.


ΟΚΛΑΝΤ: Με τις απέραντες παραλίες και το υπέροχο παραθαλάσσιο κλίμα της, αυτή η μητρόπολη, της Νέας Ζηλανδίας, διαθέτει απίστευτη φυσική ομορφιά. Μετρώντας μέχρι στιγμής 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η τοπική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τα 2 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και έχει ήδη αρχίσει τη μελέτη σχεδίων που προβλέπουν την επέκταση του κέντρου της, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, το οποίο περιλαμβάνει μετρό, τραμ, λεωφορεία και φέρι, διευρύνεται διαρκώς, ενώ οι μελέτες για την επέκταση της πόλης στις γύρω περιοχές πάντα με γνώμονα τη διατήρηση του πρασίνου και τη διαφύλαξη της φυσικής ομορφιάς, αποδεικνύουν την έμφαση που δίνεται σε ένα ακόμη πιο πράσινο μέλλον για τους κατοίκους της πόλης αυτής.


ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Aυτή η πολιτιστική πρωτεύουσα συνδυάζει χαμηλά ενοίκια, ιδιαίτερα «καυτή» πολιτιστική σκηνή, αξιοζήλευτο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς. Διάσημο ως το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης για τα τελευταία 20 χρόνια, το Βερολίνο των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει αλλάξει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη στη σύγχρονη ιστορία της. Παρά το γεγονός ότι τα εστιατόρια έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ακριβά και η μόδα να αποκτά περισσότερο στυλ, χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη μετακομίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα κάθε χρόνο, μετατρέποντας την πόλη σε ατμομηχανή της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόσφατα, το ιστορικό αεροδρόμιο στην καρδιά της πόλης μετατράπηκε σε μητροπολιτικό πάρκο, ενώ το δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων από τον δήμο, όπως και η αναπαλαίωση του δικτύου του υπόγειου σιδηρόδρομου μετά την ενοποίηση, καθιστά το Βερολίνο ιδιαίτερα φιλικό για τις μετακινήσεις.


ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Οποιος έχει περπατήσει την Las Ramblas σούρουπο καλοκαιριού ή έχει θαυμάσει τη Sagrada Familia, μπορεί να καταλάβει γιατί η πόλη αυτή προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες. Ομως, οι ομορφιές της δεν εμποδίζουν τις τοπικές αρχές να βλέπουν μπροστά, σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Ηδη έχουν αρχίσουν να ξεφυτρώνουν παντού σταθμοί επαναφόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίτροχα, προετοιμάζοντας την πόλη για την ημέρα που οι κάτοικοί της θα μετακινούνται στην πλειονότητά τους με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται εργοστάσιο επεξεργασίας βιομάζας για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση των νοικοκυριών.


ΚΟΥΡΙΤΙΜΠΑ: Mία από τις πιο αξιόλογες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, η περιφερειακή αυτή πρωτεύουσα της Βραζιλίας προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους νέους επαγγελματίες. Τα 1,7 εκατομμύρια των κατοίκων έχουν πρόσβαση σε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο μαζικής μεταφοράς, το οποίο εξυπηρετεί κάθε μέρα πάνω από 700.000 επιβάτες. Τα λεωφορεία μετακινούνται ελεύθερα σε ειδικές λωρίδες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με υπερσύγχρονο τρόπο, έχουν πάντα προτεραιότητα τόσο στην κίνηση όσο και στην πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Ενας υπέροχος βοτανικός κήπος, σε συνδυασμό με μια σειρά περιβαλλοντικών επεμβάσεων, διατηρεί την ατμόσφαιρα πολύ καθαρή. Οι δημοτικές αρχές προωθούν τις μετακινήσεις με ποδήλατο, διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως οι «νύχτες ποδηλάτου», όπου οι κάτοικοι οργώνουν την πόλη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με τα ποδήλατά τους συνοδευόμενοι από εργαζόμενους στον δήμο.


ΜΟΝΤΡΕΑΛ: Mε τη μοναδική μείξη γαλλικού και βορειοαμερικανικού στοιχείου, αυτή η πόλη των 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει πραγματική ψυχή χάρη στο χαμηλό κόστος ζωής και στα μακρά χειμωνιάτικα βράδια. Ζωντανή, με πολύ καλό φαγητό, σύγχρονα μουσεία και ιδιαίτερα αποτελεσματικό δίκτυο μετακίνησης, με τέσσερα πανεπιστήμια και έντονη νυχτερινή ζωή. Εξαιτίας των παγωμένων και μεγάλων σε διάρκεια χειμώνων της, ένα μεγάλο μέρος της ζωής διεξάγεται... υπογείως, σε εμπορικά και καλλιτεχνικά κέντρα που έχουν κατασκευαστεί κάτω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, όταν φθάνει η άνοιξη και το χιόνι καθαρίζεται από τους δρόμους, η δημοτική αρχή διαθέτει προς ενοικίαση ποδήλατα, ενώ οι δημοτικοί κήποι γεμίζουν από τους κατοίκους που επιθυμούν να πάρουν λίγο ήλιο.


ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: Προοδευτική, φιλική και όμορφη, η δανέζικη πρωτεύουσα αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης νέων ανθρώπων. Ο συνδυασμός των παραδοσιακών κτιρίων ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής με τη σύγχρονη φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική αποκαλύπτει μια πόλη που τιμά το παλαιό, αλλά λατρεύει να πειραματίζεται και με το καινούργιο. Παρά το δροσερό σκανδιναβικό κλίμα, η Κοπεγχάγη θεωρείται σήμερα η πιο φιλική προς το ποδήλατο πόλη στον κόσμο. Ενα ιδιαίτερα προηγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων διασχίζει όλη την πόλη και σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους μετακινούνται αποκλειστικά με ποδήλατο. Ομως, εδώ και δέκα χρόνια, η Κοπεγχάγη διαθέτει και μετρό για όσους επιλέγουν άλλους τρόπους μετακίνησης. Εχοντας δεσμευθεί να μειώσει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% πριν από το 2015, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στις ανεμογεννήτριες.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου