Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Εθνικός Κήπος: Διάσωση υπεραιωνόβιων και μνημειακών δέντρων








Ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στη διαχείριση και τη διάσωση δεκαπέντε ιστορικών και μνημειακών δένδρων, που βρίσκονται στον Εθνικό Κήπο θα πραγματοποιεί την επόμενη εβδομάδα από την εταιρία «Δενδροτεχνική».
Η Δενδροτεχνική, δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια σαν επιχείρηση και έχει σαν αποκλειστικό σκοπό και δραστηριότητα να παρέχει στην Ελληνική αγορά ποιοτικά ανώτερες υπηρεσίες πού σχετίζονται με την ορθή φροντίδα και διαχείριση – διατήρηση των αστικών δένδρων βάσει των Ευρωπαϊκών και διεθνών προδιαγραφών.
Ο ιδρυτής της, Μηνάς Τσακιρίδης, Arborist (Δενδροκόμος) έχει ειδικευτεί στο αντικείμενο και φέρει πιστοποιήσεις από την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό.
Τα δέντρα που θα διαχειριστεί η «Δενδροτεχνική» είναι δεκατρείς Αργιές (Quercus ilex), μία φτελιά (Ulmus ssp) και ένας ευκάλυπτος γομφοκέφαλος (Eukalyptus gomphocephala), ένα πραγματικά σπάνιο είδος για την Ελλάδα. Η ηλικίας τους είναι περίπου 150 με 170 χρόνων και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Μετά από μια πρώτη εξέταση της κατάστασης των δέντρων βρέθηκε ότι έχουν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες, όπως και τα περισσότερα δέντρα που Εθνικού Κήπου, από μια μεγάλης έκτασης επέμβαση που έγινε το 2003. Η πρακτική της καρατόμησης, που εφαρμόστηκε στο σύνολό τους, είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτα ζωτικά σημεία των δέντρων και να προσβληθούν από μύκητες που προκαλούν σήψεις, και έντομα. Έτσι σήμερα, 9 χρόνια μετά, έχουν σαπίσει ολόκληρα κλαδιά και σε πολλές περιπτώσεις και το εσωτερικό των κορμών κάποιων από αυτά.
Τα δέντρα εκτείνονται παράλληλα με την οδό Ηρώδου του Αττικού, απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο και η επέμβαση έχει σκοπό να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Το έργο περιλαμβάνει τόσο γενικές όσο και ειδικές κλαδεύσεις, στατικές και δυναμικές στηρίξεις βραχιόνων και κορμών με ειδικά συνθετικά υλικά που προορίζονται για τα δένδρα. Ακόμα θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός ηχητικός τομογράφος για την καλύτερη απεικόνιση της εσωτερικής κατάστασης κάποιων δένδρων ώστε να φανεί καλύτερα η έκταση της σήψης σε αυτά και να αποφασιστεί η μετέπειτα διαχείρισή τους.
Στις εργασίες θα απασχοληθεί εξειδικευμένο προσωπικό από την Ευρώπη το οποίο θα αποτελείται από τέσσερις ευρωπαίους arborists, πιστοποιημένους Δεντροκόμους από το EAC (European Arboricultural Council) το μοναδικό Ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης για Δενδροκόμους, (European Tree Workers) και ένα ευρωπαίο Τεχνικό Δένδρων (European Tree Technician). Η ιστοσελίδα της EAC είναι στην διεύθυνση www.eac-arboriculture.com
Οι εργασίες θα εκτελεστούν το διάστημα από 02/05 ως και 05/05.
Τη χρηματοδότηση του έργου έχουν αναλάβει από κοινού ο Δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου