Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η Θεσσαλονίκη έπιασε πάτο στην «πράσινη» βαθμολογία


Η Θεσσαλονίκη έπιασε πάτο στην «πράσινη» βαθμολογία

 

Τι κοινό έχει η Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη Μπούρσα και την Τραμπζόν, μια άλλη τουρκική πόλη, κάπου εκεί στα βάθη της… Ανατολής; Και οι τρεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις 18 πόλεις που ήταν υποψήφιες για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014!
Οπως ήταν αναμενόμενο, η Θεσσαλονίκη απορρίφθηκε. Κι όσο κι αν η πόλη «κέρδισε ευρωπαϊκές εμπειρίες στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης», όπως κομψά τιτλοφόρησε ο δήμος το σχετικό δελτίο Τύπου, η απόρριψη αυτή -και μάλιστα με… ευρωπαϊκή βαθμολογία- αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το ότι η Θεσσαλονίκη μακράν απέχει από το να γίνει «πράσινη».
Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η βαθμολογία που συγκεντρώσαμε σε καθέναν από τους 12 τομείς στους οποίους συναγωνιστήκαμε με τις άλλες 17 υποψήφιες πόλεις. Η… υψηλότερη βαθμολογία που πήραμε ήταν (κι αυτό… 12 βαθμοί με άριστα το 1) στον τομέα των πράσινων αστικών περιοχών που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση γης.
Εξαρχής, άλλωστε, το παραλιακό μέτωπο της πόλης και το περιαστικό πράσινο θεωρούνταν τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητάς μας. Εκεί, όμως, που σχεδόν αγγίξαμε… πάτο ήταν στον τομέα της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αφού βαθμολογηθήκαμε με 17 (όταν ο χειρότερος βαθμός ήταν το 18)!



Η βαθμολογία


Αναλυτικότερα, στην ενότητα τοπική συμβολή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή η βαθμολογία ήταν 15 (πάντα με άριστα το 1 και βάση το 18), στις τοπικές μεταφορές 16, στον τομέα τοπική συμβολή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή η βαθμολογία ήταν 12, στη φύση και βιοποικιλότητα 15, στην ποιότητα της τοπικής ατμόσφαιρας 17, στην ηχορρύπανση 16, στην παραγωγή και διαχείριση απορριμμάτων 16, στην κατανάλωση νερού 13, στην επεξεργασία λυμάτων 13, στην οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση 14, στην περιβαλλοντική διαχείριση των τοπικών αρχών 15 και στην ενεργειακή απόδοση με 17.
Οι πόλεις που βρέθηκαν στην τελική επιλογή ήταν το Μπρίστολ, η Φρανκφούρτη και η Κοπεγχάγη, πόλεις με μεγάλη παράδοση στην περιβαλλοντική διαχείριση. «Η όλη εμπειρία ήταν μία εξαιρετική άσκηση συνεργασίας με όλους τους φορείς της πόλης. Επιπλέον, κερδίσαμε εμπειρία και γνώση των διεθνών καλών πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και αναγνώριση των προσπαθειών της Διοίκησής μας να κάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης καλύτερη για τους κατοίκους της. Είναι καιρός πια να αφήσουμε τις συζητήσεις στην άκρη και να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.


 
πηγή: agelioforos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου