Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ρουμανία: Απέραντες εκτάσεις που προσελκύουν ξένους επενδυτές







Ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπης, η Ρουμανία, αναδεικνύεται σιγά σιγά σε ένα πραγματικό Ελντοράντο για ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά και την καλλιέργεια απέραντων και πάμφθηνων εκτάσεων γης.

Σύμφωνα με
ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde , πολλοί Γάλλοι (αλλά και Δανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί και Βούλγαροι επενδυτές) έχουν αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα της βαλκανικής χώρας, μετατρέποντας τα σε επικερδείς αγροτικές επιχειρήσεις.

Ήρθα στη Ρουμανία για να εκμεταλλευτώ μια έκταση γης 14.000 στρέμματα , λεει ο 22χρονος Γάλλος Μαξίμ Λορέν, ο οποίος πλέον ζει μόνιμα στην περιοχή Ματσέσου ντε Γιος καλλιεργώντας στάρι, ηλιοτρόπια και γογγύλια.

Στην πατρίδα μου, η καλλιέργεια της γης κοστίζει πολλά λεφτά, όμως εδώ στη Ρουμανία κάτι τέτοιο απαιτεί ελάχιστα χρήματα και η απόσβεση γίνεται γρήγορα , συμπληρώνει ο Λορέν, ο οποίος απασχολεί πέντε Ρουμάνους εργαζόμενους, οι οποιοι χειρίζονται τα τέσσερα τρακτέρ της φάρμας.

Η Ρουμανία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007, διαθέτει πάνω από 150 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με την Ε.Ε. να δίνει στη χώρα, για το 2011, μια επιδότηση ύψους 907 εκατ. ευρώ, και στον υποψήφιο επενδυτή 180 ευρώ για κάθε 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Η Δυτική Ευρώπη δεν είναι πλέον τόπος για να μένει και να δουλέψει ένας νέος αγρότης, σημειώνει ο 29χρονος Κρίστιαν Χάνι, προσθέτοντας πως αντιθέτως, στη Ρουμανία ένας νέος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό κυριολεκτικά από το μηδέν. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές κι έχει όλα τα φόντα να ξαναγινεί ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, όπως ήταν τον 19ο αιώνα .

Η Ρουμανία έχει μακρά ιστορία και παράδοση στην καλλιέργεια γης. Η χώρα, που χτίστηκε πάνω στο έδαφος της αρχαίας Δακίας, υποτάχθηκε το 107 μ.Χ. στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό και κατόπιν αποτέλεσε ρωμαϊκή επαρχία με χιλιάδες Ρωμαίους απόστρατους να μεταναστεύουν εκεί, έχοντας πρώτα λάβει από το κράτος μεγάλους κλήρους γης προς καλλιέργεια. Σε αυτή τη μαζική μετοίκηση βετράνων ρωμαίων πολεμιστών, οι οποίοι έγιναν αγρότες οφείλεται, άλλωστε, και το λατινογενές της ρουμανικής γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου