Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Πέντε χώρες για την προστασία της νανόχηνας της Κερκίνης






Εκπρόσωποι από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Φινλανδία) και σε συνεργασία με φορείς από τη Νορβηγία συμμετείχαν το Νοέμβριο στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών, στη συνάντηση εργασίας του νέου Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της νανόχηνας.
Το πρόγραμμα είναι πενταετούς διάρκειας, έχει ως στόχο να σταματήσει τη μείωση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού της νανόχηνας, και υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι προσπάθειες των ειδικών επικεντρώνονται σε δράσεις τόσο στις περιοχές διαχείμασης του είδους, όσο και κατά μήκος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής του διαδρομής.

Η Ελλάδα αποτελεί την πιο σημαντική χώρα στη μεταναστευτική διαδρομή της νανόχηνας, καθώς από παρατηρήσεις των τελευταίων 15 ετών και με εργαλείο την παρακολούθηση δακτυλιωμένων ατόμων, γνωρίζουμε ότι εδώ διαχειμάζει και περνά κατά τη μετανάστευση το σύνολο σχεδόν του Ευρωπαϊκού πληθυσμού της, από τα τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Μαρτίου κάθε χρόνο.

Το πρόγραμμα LIFE περιλαμβάνει δράσεις σε όλες τις περιοχές όπου εμφανίζεται η Νανόχηνα, δηλαδή στο Δέλτα του Έβρου, τη Λίμνη Κερκίνη, τη Λίμνη Ισμαρίδα (Ροδόπη) και το Δέλτα του Νέστου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διοργανώθηκε από την Ορνιθολογική σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, καταμετρήθηκαν 69 νανόχηνες, από τις 74 που είχαν καταμετρηθεί μετά τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο στη Νορβηγία, παρατήρηση που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων δύο δεκαετιών για τα ελληνικά δεδομένα και τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει ποτέ παρατηρηθεί στην Κερκίνη!
Η νανόχηνα αποτελεί ένα από τα πιο απειλούμενα είδη πουλιών στην Ευρώπη και γι' αυτό πλέον αποτελεί είδος - σύμβολο για τη διατήρηση της κοινής φυσικής μας κληρονομιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου