Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Άρτα. Ξεκίνησε η στείρωση αδέσποτων σκύλων

SKYLIAΣτο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Αρταίων και κτηνιάτρων της πόλης, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα η διαδικασία στείρωσης ενός μεγάλου αριθμού θηλυκών αδέσποτων σκύλων που υπάρχουν στην πόλη της Άρτας και η οποία είναι απαραίτητη ενόψει της περιόδου αναπαραγωγής τους για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.
Στόχος της παρέμβασης είναι η δραστική μείωση της εξάπλωσης των πληθυσμών των αδέσποτων. Η περισυλλογή των ζώων γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών και μελών του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.
Τα στειρωμένα ζώα θα έχουν χαρακτηριστική σήμανση, τσιπάκι και θα είναι αποπαρασιτωμένα και έτοιμα να δοθούν για υιοθεσία. Το μέτρο αυτό επιλέχθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη λύση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του ότι τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για την άμεση κατασκευή καταφυγίου.
Με αφορμή την έναρξη της δράσης η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας Μαρία Τζουβάρα μιλώντας στον «ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM» ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε πρώτη φάση τα μέλη του Φιλοζωικού μαζί με εθελοντές θα ξεκινήσουμε να κάνουμε την περισυλλογή κάποιων θηλυκών. Θα ξεκινήσουμε με δύο την εβδομάδα, για να πάμε στα τέσσερα, γιατί αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός που μπορούμε να στειρώνουμε την εβδομάδα.
Το θέμα δεν είναι η στείρωση. Το θέμα είναι ότι μετά θα πρέπει να υπάρχει χώρος προσωρινής φιλοξενίας και ψάχνουμε γι' αυτό εθελοντές. Αυτή τη στιγμή έχουμε βρει μόνο για δύο την εβδομάδα. Ευελπιστούμε ότι θ' ανεβεί ο αριθμός σε τέσσερα. Υπολογίζουμε ότι στην πόλη είναι γύρω στα 20 με 25 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά.
Ζητάμε εθελοντές και για την περισυλλογή, αλλά κυρίως για τη φύλαξη, που θα είναι προσωρινή και οι οποίοι εθελοντές θα πρέπει απλά και μόνο να έχουν ένα χώρο περιφραγμένο για τα ζώα ώστε να τα κρατήσουν εκεί για περίπου 3-4 μέρες και να χορηγούν την αντιβίωση. Ο τροφές θα είναι δικές μας, τα φάρμακα θα είναι από τους πόρους που μας έχει χορηγήσει ο δήμος, απλά θα είναι η ανθρώπινη φροντίδα και ο χώρος φιλοξενίας για 4-5 μέρες. Τίποτε άλλο.
Πιστεύω ότι οι Αρτινοί είναι άνθρωποι με ευαισθησίες απλά δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση και πιστεύω ότι σιγά-σιγά μπορούμε να συνεργαστούμε και να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Παράλληλα δημιουργούμε μια βάση δεδομένων με τα στειρωμένα και αποπαρασιτωμένα σκυλιά όπου θα υπάρχει φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό για το κάθε σκυλί, για την ιδιοσυγκρασία του, για τη θεραπεία που έχει κάνει, έτσι ώστε μετά να μπορούμε να βρούμε ανάδοχες οικογένειες».


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου