Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Την καλλιέργεια ελιάς προτιμούν οι νέοι αγρότες – Αναλυτικά στοιχεία και προκήρυξη



 
kalliergeiaelias


 
Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ελαιοκομικό τομέα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίδοξοι επενδυτές
αναζητούν μεγάλα «κομμάτια» γης παραδοσιακού ελαιώνα, από 30 στρέμματα και πάνω, αλλά και χέρσα χωράφια για να ξεκινήσουν νέα εγκατάσταση.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει κινήσει η ελαιοκαλλιέργεια το τελευταίο διάστημα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από αστούς που διαθέτουν οικονομίες και επιθυμούν ένα νέο ξεκίνημα στην ύπαιθρο. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εστιάζεται σε μεγάλα «κομμάτια» γης, τα αποκαλούμενα λιοστάσια, τα οποία υπάρχουν σε διάφορες ελαιοκομικές ζώνες της χώρας.
Ιδιαίτερα ζωντανό καταγράφεται το ενδιαφέρον στη Μεσσηνία, όπου σύμφωνα με γνωστό μεσίτη, σχεδόν καθημερινά άνθρωποι από την Αθήνα, κυρίως που διαθέτουν ρευστότητα αναζητούν ένα καλό λιοστάσι. Είναι μάλιστα διατεθειμένοι όπως αναφέρει στο paseges.gr ο ίδιος μεσίτης να πληρώσουν μέχρι και 300 ευρώ ανά δέντρο εφόσον πρόκειται για εκμετάλλευση, με δυνατότητα ποτίσματος και σε εξαιρετική θέση (ύψωμα κ.λπ.)
Ενδιαφέρον εξάλλου εντοπίζεται και για την πυκνή φύτευση ελιάς, τονίζει μιλώντας στο paseges.gr ο κ. Θεοδ. Αρβανίτης, υπεύθυνος στην εταιρεία Geolivo. «Υπάρχουν ήδη 7.000 στρέμματα φυτεμένα με αυτό το σύστημα. Όσοι ψάχνουν για χωράφι και θέλουν να επενδύσουν σε ελιές πυκνής φύτευσης, αναζητούν κυρίως χέρσα κομμάτια γης, έκτασης πάνω από 30 στρέμματα. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», τονίζει.
Τη συγκεκριμένη τάση, πάντως, επιβεβαιώνει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που παρουσίασε, πριν από λίγες ημέρες, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόσφατα ο Κώστας Σκανδαλίδης, βασική προτίμηση όσων επιστρέφουν, είναι κατά κύριο λόγο η καλλιέργεια της ελιάς.

 
πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου