Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ιαπωνία: Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος στην Οσάκα



Ιαπωνία: Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος στην Οσάκα


Η παρατήρηση των λουλουδιών είναι ένα εθνικό σπορ για τους Ιάπωνες που γίνεται ιεροτελεστία στα άλση της πρώτης πρωτεύουσάς τους


 
Το άνθος της τέχνης

Η παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών είναι ένα σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού των Ιαπώνων και έχει εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών. Ακόμη πιο σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού τους είναι η εικαστική έκφραση της ξυλογραφίας.Oι κερασιές και το όρος Φούτζι είναι εμβλήματα της Ιαπωνίας.
Oι ανθισμένες κερασιές παραπέμπουν στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης –αφού η ανθοφορία διαρκεί λίγες μόλις ημέρες–, ενώ το αγέρωχο βουνό συμβολίζει την αιωνιότητα. O χαράκτης Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849) έβαζε συχνά μέσα στις ξυλογραφίες του το όρος Φούτζι.
Κάποιες από αυτές –μαζί και με άλλες «εικόνες του κόσμου και της ζωής που κυλάει» των Κιταγκάουα Oυταμάρο (1753-1806) και του Αντο Χιροσίγκε (1797-1858)– έφτασαν στην Ευρώπη (τύλιγαν με αυτές τις πολύτιμες πορσελάνες) και άλλαξαν την πορεία των εικαστικών τεχνών, επηρεάζοντας καθοριστικά τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, τον Εντουάρ Μανέ (1832-1883) και μετά τον Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853-1890), τον Εντγκάρ Ντεγκά (1834-1917), τον Πολ Γκογκέν (1848-1903).
Και εδώ, μια από τους καλύτερους κλασικούς ξυλογράφους, η Αρια Κομιανού, συναντάται με τις κερασιές της Ιαπωνίας, ένα κλαδί των οποίων χάραξε ειδικά για «Το Βήμα». Oι ευρωπαίοι εικαστικοί συνεχίζουν να εμπνέονται από την παράδοση των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων και οι Ιάπωνες να γοητεύονται από την ξυλογραφία. H Ιαπωνία τίμησε την Αρια Κομιανού μεταξύ πολλών ξυλογράφων απ’ όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Εταιρεία Χαρακτών (KIWA) που εδρεύει στο Κιότο βράβευσε και εξέθεσε τέσσερα έργα της. (Ν.Γ. Μαστροπαύλος)


Η μυσταγωγία του χαναμί

Ισως δεν είναι εύκολο να εκτιμήσεις την ποίηση, την ομορφιά, την εικόνα μιας ανθισμένης κερασιάς αν δεν βρεθείς μαζί με Ιάπωνες την περίοδο του χαναμί –της ανθοφορίας των δένδρων– στην Oσάκα. Μικροί και μεγάλοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους και όταν οι πόρτες ανοίγουν ξεχύνονται στα μονοπάτια γύρω απ’ τα δένδρα, φωτογραφίζονται χαρούμενοι μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο, έχοντας ασύγκριτο ενθουσιασμό, και αφήνουν εμβρόντητους όλους όσοι έχουν κατά νου μια χώρα που ζει μόνο στον φρενήρη ρυθμό της τεχνοκρατικής εξέλιξης.

Η Oσάκα, κύριο λιμάνι και εμπορικός σταθμός από τις αρχές της ιαπωνικής ιστορίας, πρώτη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και τρίτη μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό περίπου 3.000.000 κατοίκων, πέρα από το φυσικό σύνορο των ποταμών Ντοτζίμα-γκάβα και Τοσαμπόρι-γκάβα, χωρίζεται σε δύο μέρη: την Κίτα –το βόρειο μέρος που αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο, και το Μινάμι– το νότιο μέρος που περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Παρατήρηση λουλουδιών


 
Οι ανθισμένες κερασιές είναι γνωστές ως «σακούρα» και πρόκειται για το εθνικό δένδρο της Ιαπωνίας, μια και οι Ιάπωνες εδώ και αιώνες αγαπούν να παρατηρούν τα λουλούδια της και να κάνουν τις γιορτές τους την περίοδο του χαναμί – της ανθοφορίας. Χαναμί γενικότερα σημαίνει την παρατήρηση των λουλουδιών, όμως αναφέρεται συνήθως στις κερασιές. Εφέτος το χανάμι θα διαρκέσει από την 1η ως τις 29 Απριλίου.
Στην Oσάκα μπορείτε να απολαύσετε το χαναμί στον κήπο του Κάστρου, αλλά και στο Expo Memorial Park, όπου στον χώρο της παγκόσμιας έκθεσης του 1970 βρίσκονται 5.000 κερασιές. Στο Πάρκο Κέμα Σακουρανομίγια, όπου σχεδόν 5.000 κερασιές κατά μήκος της όχθης του ποταμού Oκάβα εκτείνονται για μερικά χιλιόμετρα, στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι: υπαίθρια κιόσκια για φαγητό, παιχνίδια για τα παιδιά, χώροι για πικνίκ και μονοπάτια γύρω από τα ανθισμένα δένδρα. Για την περίοδο αυτή θα είναι ανοιχτοί στο κοινό και οι κήποι του γραφείου του Νομισματοκοπείου της Oσάκα, που είναι πολύ δημοφιλείς για τους κατοίκους της πόλης και περιλαμβάνουν πάνω από 300 δένδρα από 100 ποικιλίες.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου