Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ναύπακτος. Διαρροή λυμάτων στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας

 
 
 
ΧΥΤΑ ΒΛΑΧΟΜΑΝΔΡΑΣ


Ανάστατοι είναι από το πρωί οι κάτοικοι της Βλαχομάνδρας του δήμου Ναυπακτίας, καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή υγρών αποβλήτων από το ΧΥΤΑ που λειτουργεί στην Τοπική Κοινότητα προς το ρέμα της Αμεραούς το οποίο καταλήγει στον Εύηνο ποταμό.
Επικριτικοί είναι ωστόσο για την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας οι «Πολίτες Εν Δράσει» που με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει σχέδιοα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, ζητούν την άμεση αποκατάσταση της διαρροής και δηλώνουν πως θα καταθέσουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Μεσολογγίου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση των «Πολιτών Εν Δράσει»:

Σήμερα 19/8/12 ειδοποιηθήκαμε από τους κατοίκους της Βλαχομάνδρας για διαρροή στραγγισμάτων σκουπιδιών απ’ τον ΧΥΤΑ προς το ρέμα της Αμεραούς και από κει στον Εύηνο. Ως γνωστό τα σκουπίδια μας τις τελευταίες 20 περίπου μέρες τα στέλνουμε στο Μεσολόγγι, έτσι τα στραγγίσματα αυτά προέρχονται από τα παλιά σκουπίδια μας.

Μέλη του Συλλόγου μας μαζί με τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Βλαχομάνδρας κ. Χριστόφορο Τσουκαλά, το μέλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτ/ίας κ. Ντίνο Τσουκαλά και κατοίκους της περιοχής, επισκεφτήκαμε το ρέμα της Αμεραούς όπου και διαπιστώσαμε -από τη μαυρίλα- την μόλυνση. Ο μηχανικός του Δήμου Ναυπάκτου κ. Βλαχάκης που συναντήσαμε στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, μας οδήγησε στο σημείο όπου υπήρξε η διαρροή, λέγοντας ότι υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας της αντλίας στο τελευταίο φρεάτιο πριν τις δεξαμενές του βιολογικού, με αποτέλεσμα τα στραγγίσματα να υπερχειλίσουν προς το ρέμα της Αμεραούς.



Επειδή όμως το θέμα έχει να κάνει:
1ο
με την υγεία των κατοίκων της Βλαχομάνδρας- Χάνι Μπανιά, γιατί απ’ το ρέμα υδρεύονται οι καλλιέργειές τους,
2ο με την μόλυνση του υπεδάφους και των ποταμών και
3ο με τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Στη μελέτη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, το άρθρο 11 σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, επιβάλλει την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης. Τελικά το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ήταν να ειδοποιηθεί ο μηχανικός του Δήμου, να έλθει με το μηχανάκι του να …διαπιστώσει τη διαρροή, που σημειωτέον έχει γίνει πολλές φορές.

Αντί να: απομονωθεί η περιοχή διαφυγής, να απομακρυνθεί το προσωπικό, να δημιουργηθεί ενδιάμεσο επίπεδο στεγάνωσης, να παρακολουθεί –με δειγματοληψίες- σε καθημερινή βάση το συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε η διαρροή για να αντιμετωπιστεί τεχνικά, να υπάρξει αναλυτική μελέτη ακριβούς προσδιορισμού της φύσης και της έκτασης του προβλήματος ή του σημείου διαρροής, να εγκατασταθεί μια επιπλέον γεώτρηση που θα βοηθήσει τον καλύτερο έλεγχο, να προταθούν (κ. Βλαχάκη) επανορθωτικά μέτρα με τεχνικές παρεμβάσεις στην πηγή ρύπανσης για να αποκατασταθεί η ζημιά κ.λ.π.
Οι απόψεις σας κ. Μπουλέ και κ. Σαλαμούρα για σωστή και εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο στο να παρουσιάζετε στα μικρά παιδιά την σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά πρωτίστως να ασχοληθείτε με την διαφύλαξη της υγείας των συνδημοτών μας που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τον ΧΥΤΑ, και να προφυλάξτε το περιβάλλον (που τόσο ενδιαφέρεστε- προστατεύετε με λόγια). Σημειωτέον ότι τα δείγματα του νερού που πήραμε –με κάθε προσοχή και κανόνα υγειονομικής δειγματοληψίας- θα σταλούν στην ΔΕΥΑΝ Ναυπάκτου να τα εξετάσει χημικά και μικροβιολογικά, καθώς και σε ιδιωτικό εργαστήριο. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Μεσολογγίου. Με την υγεία μας δεν παίζει κανείς.



πηγή: http://www.agrinioculture.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου