Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Εκτός ελέγχου η παράνομη αλιεία στα Ελληνικά ποτάμια



Εκτός ελέγχου η παράνομη αλιεία στα Ελληνικά ποτάμια


Γενική. αναρχία επικρατεί στα ποτάμια της χώρας μας καθώς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες παρατηρείτε μεγάλη έξαρση της παράνομης αλιείας. Οι υποτιθέμενοι ''ψαράδες'' χρησιμοποιούν μέσα όπως, ηλεκτρογεννήτριες, δίχτυα, ψαροντούφεκα και πολλά άλλα, τα οποία λειτουργούν καταστροφικά για την βιοποικιλότητα των ποταμών και έχουν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των αποθεμάτων των ψαριών και κυρίως της πέστροφας.
Η ανεπαρκής φύλαξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία και δασαρχείο), άλλα και τα ''στραβά μάτια'' του ντόπιου πληθυσμού και των ψαράδων, έχουν σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα ποτάμια να έχουν γίνει άντρο παρανόμων αλιέων που έχουν βαλθεί να αφαιρέσουν μέχρι και το τελευταίο ψάρι με παράνομους και επικίνδυνους, για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των ποταμών, τρόπους.
 
 
Πρόσφατο το περιστατικό στον ποταμό Άραχθο στις 15 Ιουλίου.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο στο τέλος του ψαρέματος βρεθήκαμε μπροστά σε 2 λαθραλιείς οι οποίοι έκαναν ψαροντούφεκο δίπλα σε κεντρικό δρόμο, εντελώς ανενόχλητοι. Η πρώτη κίνηση ήταν να φωτογραφίσουμε το περιστατικό και να καλέσουμε την αστυνομία. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και παρατηρήσεις μας, αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.
Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι ο ένας εκ των δυο οδηγούσε ένα μαύρο 4Χ4 μάρκας Saang Yong ΧΩΡΙΣ πινακίδες και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι μας, καθώς γνώριζε πως ο τρόπος που ''ψάρευε'' ήταν παράνομος και παρόλα αυτά δεν δίστασε να μας απειλήσει.
Το παραπάνω περιστατικό έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με την κοινοποίησή του στις αρμόδιες υπηρεσίες. Από εδώ και στο εξής παρόμοια περιστατικά θα αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον από μέρους μας, με τον ίδιο τρόπο.
 
 
Έκκληση προς όλους του ερασιτέχνες ψαράδες.

Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ, πως τα ποτάμια και συγκεκριμένα η πέστροφα, έχουν άμεση ανάγκη από προστασία και σωστή διαχείριση. Αν θέλουμε και στο μέλλον να απολαμβάνουμε ψαρεύοντας, τα πανέμορφα ορεινά ποτάμια της χώρας, μέσω της αγαπημένης μας δραστηριότητας, πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι σε αυτά.
Οπότε, όταν βρεθείτε μπροστά σε παρόμοιο περιστατικό, όπως αυτό που προαναφέραμε, φωτογραφίστε και σημειώστε τους αριθμούς του αυτοκινήτου και καλέστε άμεσα το δασαρχείο ή κάντε μια κλήση στο 100 καταγγέλλοντας το περιστατικό.
Είναι επιτακτικό πλέον να καταδικάσουμε και να περιθωριοποιήσουμε άμεσα όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες και αυτό μπορεί να γίνει αν ΟΛΟΙ μας αλλάξουμε στάση απέναντι σε αυτούς που έχουν βαλθεί να νεκρώσουν τα ποτάμια μας.
Ελπίζουμε πως σε αυτή τη προσπάθεια μας θα βρούμε συμπαράσταση από όλους του συνειδητοποιημένους πολίτες, τους συναδέλφους μας ψαράδες, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.
 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση,
Η ομάδα του fly-fishing.gr
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου