Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Αλεξανδρούπολη. Κατασκευάζουν ένα πάρκο αμφίβολης λειτουργικότητας και αισθητικής





Τελειωμό φαίνεται να μην έχουν οι εργασίες στο Πάρκο Ακαδημίας, ενώ έχει ήδη περάσει η υποτιθέμενη ημερομηνία παράδοσης του έργου. Οι εργασίες ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου και σύμφωνα με την ενημερωτική πινακίδα του έργου, έπρεπε να  είχαν αποπερατωθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου. Για την ώρα φαίνεται να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους, δίκτυο φωτισμού και ύδρευσης, ενώ απομένει η φύτευση, η τοποθέτηση παιδικής χαράς, φωτιστικών και λοιπών στοιχείων της μελέτης.
Να επισημάνουμε ότι η έναρξη εργασιών στο πάρκο εν μέσω καλοκαιριού στέρησε από τους μικρούς συμπολίτες μας ένα από τα βασικότερα σημεία παιχνιδιού τους. Παράλληλα η απομάκρυνση της παιδικής χαράς και στο πάνω σημείο του πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, αλλά και η ταυτόχρονη έναρξη εργασιών στο Πάρκο Ανατολικής Θράκης άφησαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης χωρίς παιδικές χαρές.
Όσον αφορά τις ίδιες τις εργασίες και το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει παραμένει άγνωστο για την ώρα. Η μελέτη που υλοποιείται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, σε άμεση γειτνίαση με μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όπως το Δικαστήριο, το Ταχυδρομείο και η Παιδαγωγική Ακαδημία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να εγκριθεί από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου!
Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της εφαρμοζόμενης μελέτης. Ήδη προκαλεί απορίες η αναγκαιότητα κατασκευής τοιχίων από μπετόν περιμετρικά σε όλο το πάρκο αλλά και περιμετρικά στους διαδρόμους. Πέρα από το αμφίβολης ποιότητας αισθητικό αποτέλεσμα, η κατασκευή τέτοιων τοιχίων στην παγκόσμια πρακτική σχεδιασμού πάρκων των τελευταίων δεκαετιών αποφεύγεται, διότι αποτελούν εμπόδιο στην ελεύθερη κίνηση των πεζών και μειώνουν τις πραγματικές – λειτουργικές διαστάσεις (του ήδη μικρού) ελεύθερου χώρου.

Τελικά οι Αλεξανδρουπολίτες θα παραλάβουν όπως φαίνεται εντός
φθινοπώρου, ένα πάρκο αμφίβολης λειτουργικότητας και αισθητικής.
 
 

Ελίνα Χεριανίδου –
αρχιτέκτων μηχανικός
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου