Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Θεσπρωτία. Δέλτα του Καλαμά. Στην απόλυτη μαγεία

KALAMAS_DELTAΤα βουνά και οι λόφοι που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Καλαμά ήταν κάποτε νησιά. Οι προσχώσεις του ποταμού, στη μακραίωνη πορεία του μέσα στη Θεσπρωτία, κάλυψαν τη θάλασσα γύρω τους και στη θέση της σχηματίστηκε η σημερινή εύφορη πεδιάδα, που ορίζεται -περίπου- από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα - Ράγιο -Σαγιάδα.
Στη δεκαετία του 1960 διανοίχτηκε νέα κοίτη του Καλαμά. Στη νέα εκβολή του, ανάμεσα στο Μαυρονόρος (βουνό της Σκουπίτσας) και στη Μααστιλίτσα, δημιουργήθηκε νέο δέλτα, το οποίο επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό. Η περιοχή αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υγροτόπους της πατρίδας μας, με πλούσια ορνιθοπανίδα και γι αυτό προσελκύει πλήθος επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τα υδρόβια πτηνά.
Η αφετηρία της διαδρομής που σας προτείνουμε βρίσκεται στη Σαγιάδα, ανάμεσα στον κυρίως οικισμό και το "Σκάλωμα", το λιμανάκι της. Από εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος που οδηγεί κατευθείαν στο Δέλτα.
Η "καρδιά" του υγροτόπου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά σας, κάτω από το λόφο της Μαστιλίτσας. Δεξιά βρίσκονται οι παλιές αλυκές της Σαγιάδας, που σήμερα έχουν ενσωματωθεί στον υγρότοπο
Για καλύτερη παρατήρηση του υγροτόπου και του Δέλτα, σκαρφαλώστε στη βραχώδη πλαγιά της Μαστιλίτσας. Είναι πολύ πιθανό να δείτε και κάποιο από τα κοπάδια των άγριων αλόγων που ζουν στο Δέλτα. Στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου θα δείτε τα εκτεταμένα ερείπια ενός αρχαίου κάστρου, από τις επάλξεις του οποίου η θέα προς το ποτάμι είναι εξαιρετική.


Υπάρχουν δυο τρόποι εισόδου στο Δέλτα.
Ο ένας είναι να συνεχίσετε (πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί το χειμώνα έχει πολύ λάσπη) από τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα προς το Δέλτα. Ο άλλος είναι να πάτε προς τη γέφυρα του Καλαμά και να στρίψετε δεξιά. Ο χωματόδρομος φτάνει μέχρι τις αρχές των εκβολών. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε ως την άκρη του Δέλτα, εκεί που τα νερά του Καλαμά ενώνονται με τη θάλασσα.
Πληροφορίες για το Δέλτα, τη χλωρίδα και την πανίδα του μπορείτε να πάρετε από το Κέντρο Πληροφόρησης που λειτουργεί στο Σκάλωμα Σαγιάδας. Είναι σκόπιμο, πριν εξορμήσετε στο Δέλτα να επισκεφτείτε το Κέντρο.
Τα νησάκια που σχηματίζονται στο Δέλτα αποτελούν πολύ καλό σημείο παρατήρησης των χιλιάδων πουλιών που ζουν στον υγρότοπο. Προσεγγίζονται με καΐκι, από τη Σαγιάδα
Ο Καλαμάς, μέχρι την τελευταία γέφυρά του είναι πλωτός, με μικρό σκάφος. Η διαδρομή είναι μαγευτική.



πηγή: http://www.epiruspost.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου