Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κρήτη - Δήμος Χερσονήσου. Σχέδιο για τʼ αδέσποτα





Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ενεργοποιεί ο Δήμος Χερσονήσου, αξιολογώντας ότι πρόκειται για ένα βαθειά κοινωνικό πρόβλημα, με αντίκτυπο στην εικόνα του τόπου μας και αρνητική επίδραση στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζεται στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία των αδέσποτων ζώων, που αποτελεί πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς τα αδέσποτα ζώα αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων. Παράλληλα όμως είναι και πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και ηθικής η αντιμετώπιση κάθε ζωντανού οργανισμού . Συγκεκριμένα όπως αποφασίστηκε, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, για το οποίο τίθεται σε ισχύ σχετική υπογεγραμμένη σύμβαση ύψους 5.381,25 ευρώ. Επίσης θα προχωρήσει η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς και αποστολή προτάσεων τους στα πλαίσια της κατάρτισης και διαμόρφωσης του σχεδίου δράσης.

Όσον αφορά τα σχέδια του δήμου θα υπάρχει ενημέρωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας για τη χρήση του σκάνερ μικροτσίπ, καθώς και για θέματα που αφορούν την νομοθεσία περί κατοικίδιων ζώων συντροφιάς. Παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δημοτικό κυνοκομείο, ενδιαιτήματος και καταφυγίου. Ακόμα πρόκειται να συγκροτηθεί ένα συνεργείο περισυλλογής των ζώων, τα οποία θα εξετάζονται από κτηνιάτρο που θα διεταθεί από την Περιφέρεια λόγω της αδυναμίας πρόσληψης νέου ατόμου από το δήμο.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου