Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Του Αυγούστου το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει!» Καλό μήνα έλληνες





                        Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους, και έχει 30 μέρες. Ο Αύγουστος Καίσαρας έδωσε το όνομα του στο μήνα, το 8 π. Χ. για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π. Χ. Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών, ενώ στο παλαιό ρωμαϊκό, ήταν ο έκτος μήνας.



            Λόγω της αφθονίας των καρπών που έχει ο Αύγουστος καλείται με διάφορα ονόματα που σχετίζονται με αυτό το γεγονός όπως «Συκολόγος», «Τραπεζοφόρος» ή και «Διπλοχέστης». Μερικές παροιμίες που δείχνουν την αφθονία των καρπών και της διάθεσης που φέρνει ο Αύγουστος είναι οι παρακάτω:

«Σύκα ο Αύγουστος σταφύλια, τρώει γλείφοντας τα χείλια»

«Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν τρεις βολές (φορές) το χρόνο!»



Επίσης ο ερχομός του Αυγούστου δε μας αφήνει να ξεχάσουμε ότι «από Μάρτη καλοκαίρι, κι από Αύγουστο χειμώνας», θέλοντας να μας υπενθυμίσει ότι ο ερχομός του πρέπει να μας προετοιμάζει σιγά-σιγά   για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα. Κάποιες παροιμίες που παραπέμπουν στην έναρξη των ετοιμασιών που πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε  τον Αύγουστο για τον ερχόμενο χειμώνα είναι και οι παρακάτω:
«Εμπήκαμε στον Αύγουστο, στην πόρτα του χειμώνα.»
«Ήρθε ο Αύγουστος; Ψάξε την κάπα σου!»
«Ο Αύγουστος επάτησε … η άκρα του χειμώνα!»
 
Τέλος οι πρώτες μέρες του Αυγούστου και συγκεκριμένα οι πρώτες 12 (με το παλιό ημερολόγιο, αυτές ξεκινούν από 14 του μηνός), οι ονομαζόμενες και ως «μερομήνια», είναι αυτές που θα προμηνύσουν τις καιρικές συνθήκες του επόμενου έτους (από Αύγουστο σε Αύγουστο). Πολλοί άνθρωποι της υπαίθρου ακόμη και σήμερα τις μελετούν. Λένε χαρακτηριστικά  «κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Οι μέρες αυτές ήσαν επίσης γνωστές και ως «δρίμες». Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνεις, ούτε να κόψεις σταφύλια και σύκα.
Μερικές ακόμη παροιμίες που αφορούν τον Αύγουστο είναι και οι παρακάτω:


«Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο»
«Του Αυγούστου το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει»
«Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι»

                    Κύρια θρησκευτική εορτή του Αυγούστου είναι η Κοιμήσις της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά μας. Λόγω της λαμπρότητας και της θρησκευτικής της σημασίας καλείται και «Πάσχα του καλοκαιριού».  Οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της Θεοτόκου είναι αμέτρητες. Όπως Ελεούσα, Μεγαλόχαρη, Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα, Παντάνασσα, Γλυκοφιλούσσα κ.α.

Άλλες σημαντικές εορτές της εκκλησίας μας είναι  η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, την  6η Αυγούστου όπου οι πιστοί φέρνουν στους ναούς μεγάλα κοφίνια με τις Απαρχές των σταφυλιών για ευχολόγηση, ώστε να ωριμάσουν και τα υπόλοιπα στους αμπελώνες, Του Αγίου Φανουρίου στις  27 Αυγούστου και στις 29,  Του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

          Ο μήνας του Αυγούστου είναι ο μήνας των διακοπών. Στους εναπομείναντες εργαζόμενους που πρόκειται να αποδράσουν από την καθημερινότητα, τους ευχόμαστε καλή ξεκούραση και καλές διακοπές, όπως επίσης και καλό μήνα σε όλους μας!



                -http://el.wikipedia.org/ 
                -http://www.sansimera.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου