Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τεράστιος αστεροειδής εξαφάνισε τα πτηνά πριν από 65 εκατ. χρόνια!



 
Τεράστιος αστεροειδής εξαφάνισε τα πτηνά πριν από 65 εκατ. χρόνια!


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ υποστηρίζουν ότι o τεράστιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 65 εκατομμύρια έτη και θεωρείται υπεύθυνος για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων οδήγησε και στην εξαφάνιση των περισσότερων ειδών πτηνών που ζούσαν εκείνη την εποχή.


Λύθηκε το μυστήριο της εξαφάνισής τους

Τα πρώτα «αρχαϊκά», όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, πτηνά από τα οποία κατάγονται τα σημερινά πιστεύεται ότι έκαναν την εμφάνιση τους πριν από 200 εκατομμύρια έτη. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποκαλύπτουν πολλά για την τύχη αυτών των πρώτων πτηνών.
Έχει διαπιστωθεί ότι στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου (οπότε και έλαβε χώρα η πτώση του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους) υπήρχαν ελάχιστα είδη πτηνών. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν στο αν η μείωση των πληθυσμών των πτηνών έγινε σταδιακά και οφειλόταν σε διαφόρους παράγοντες ή αν υπήρξε μια ξαφνική μαζική εξαφάνιση τους.



Τι έδειξαν τα απολιθώματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ κατέληξαν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού τα 17 από τα 24 απολιθώματα που εξέτασαν ανήκαν σε πτηνά διαφορετικών ειδών. Μάλιστα επτά είδη ανήκαν σε «αρχαϊκά» πτηνά τα ίχνη των οποίων χάνονται μετά την περίοδο της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι υπήρχε σημαντική ποικιλία αρχαϊκών ειδών πτηνών μέχρι τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου καθώς και ότι υπήρξε απότομη μείωση του αριθμού τους η οποία συνέπεσε χρονικά με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Έτσι, όπως φαίνεται, τα σύγχρονα πτηνά κατάγονται από ένα μικρό αριθμό «αρχαϊκών» ειδών που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον αστεροειδή και τις επιπτώσεις του.
«Η περίπτωση των πτηνών είναι παρόμοια με αυτή των θηλαστικών, των ερπετών, των εντόμων και των φυτών που υπέστησαν δραματική μείωση του πληθυσμού τους μετά την πτώση του αστεροειδούς η οποία οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Είναι απίθανο να επηρεάστηκαν αρνητικά τα πάντα από αυτό το τρομερό συμβάν εκτός από τα πτηνά» αναφέρει ο καθηγητής Νίκολας Λόνγκριτς, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».



πηγή: tovima


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου