Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ζημιές για το 40% των μαστιχόδεντρων από τη φωτιά στη Χίο

 
 
 
Ζημιές για το 40% των μαστιχόδεντρων από τη φωτιά στη ΧίοΓια καταστροφή σε πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών από την πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στη Χίο, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις. Για τα μαστιχόδενδρα που υπάρχουν σε όλη τη Χίο σαφής εικόνα για την έκταση της καταστροφής δεν υπάρχουν, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων με την οικονομική ζημιά να υπολογίζεται σε 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες.
Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με 1.150.000 μαστιχόδεντρα.


Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά, αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια.
Το μέγεθος της οικονομικής και της οικολογικής καταστροφής από τη φωτιά που έπληξε το νησί και κυρίως τη βασικότερη οικονομική πηγή του, δηλαδή τα μαστιχόδεντρα, περιέγραψε ο Ευθύμης Μονίαρος, πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. «Αν καεί ο κορμός των μαστιχόδεντρων, απ' όπου βγαίνει το μαστίχι, έχει τελειώσει το δέντρο. Εάν καούν τα φύλλα στην περιφέρεια, στην περίμετρο του δέντρου, μπορεί να επανέλθει. Εάν τώρα υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα καινούργιο μαστιχόδεντρο, για να αποδώσει όπως είναι τώρα θα πρέπει να περάσουν από πέντε έως οκτώ χρόνια. Η φωτιά καταστρέφει εκτός από την παραγωγή τη φετινή και μελλοντικές παραγωγές για πολλά πολλά χρόνια».
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειας και τα μελίσσια από τη μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει για τέταρτη ημέρα το καταστροφικό της έργο.


Οι ζημιές στα μελίσσια και άλλες εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής αποζημιώνονται σε διάστημα περίπου 20 ημερών από τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ. Για το φυτικό κεφάλαιο, η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και οι ζημιές αποζημιώνεται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).
Σημειώνεται ότι στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη ΝΕΤ, είπε ότι όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά στη Χίο ήταν εμπρησμός.

Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), που δημοσιεύει και η ιστοσελίδα politischios, οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου