Γεμάτη από βουνοκορφές, άγριες χαράδρες και πεδιάδες γεμάτες γονιμότητα είναι η Ελλάδα. Από τις Ανατολικές έως τις Δυτικές περιοχές της και από Βορρά έως τον Νότο έχουμε συνεχείς εναλλαγές τόσο στα τοπία, όσο και στα πετρώματά της. Έχουμε μία μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων από Ασβεστολίθους, Σχιστολίθους, Κροκαλοπαγή,μάργες και αναπτυχώσεις από παλιές - νεκρές Ηφαιστειακές λάβες. Η Χώρα μας εκτός των άλλων θησαυρών πού διαθέτει, έχει και ένα τεράστιο ''Ορυκτό Πλούτο'',ένα θησαυρό πού κρύβει μέσα στα σπλάχνα της και είναι έτοιμη να μας τον προσφέρει, αρκεί εμείς να ''θέλομε να τον πάρομε!!!''.Η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα, όσον αφορά τον ''Ορυκτό της Πλούτο''. Αν κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν σαν μία φτωχή χώρα, ''Ψωροκώσταινα'', όπως την αποκαλούσαν, το κάνουν με δόλο γιατί μάλλον έτσι τούς συμφέρει... Από γεωλογικές έρευνες και μελέτες πού έχουν γίνει διαπιστώθηκαν περιοχές με πλούσια κοιτάσματα τα οποία θα μπορούσαν να εξορυχθούν να τα εκμεταλλευτούμε και να προσφέρουν πλούτο στον τόπο μας. Θα αρχίσω την αναφορά μου για τον ''Ορυκτό Πλούτο'' της Ελλάδας, από την Β. Εύβοια, ''Τιμής Ένεκεν'' και από τα Μεταλλεία του Μαντουδίου, πού εκεί ήταν και η πρώτη μου εργασία σαν νέος γεωλόγος. Στα ''Μεταλλεία Μαντουδίου''γινόταν η εξόρυξη ενός κοιτάσματος του ''Λευκόλιθου'', ''Μαγνισίτης'' είναι η χημική του ονομασία. Τον χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή ''πυρότουβλων'' που τα χρησιμοποιούν στις βαριές Βιομηχανίες επειδή αντέχουν σε μεγάλες θερμοκρασίες. Η πρώτη εξόρυξη ''Λευκόλιθου'' στο Μαντούδι έγινε το 1874 και θεωρείται ότι είναι ποιοτικά, ο καλύτερος στον Κόσμο από άποψη ποιότητας και αντοχής. Των εξήγαγαν σε 150 χώρες και το Μαντούδι από ένα φτωχό χωριό, φιλοξενούσε τόσο στο χωριό όσο και στα περίχωρά του 5.500 εργαζόμενους, δυναμικό για την ανάπτυξη μιας αγροτικής καθαρά περιοχής και συνέβαλε στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων. Τά βουνά της Ευβοίας είναι επίσης γεμάτα από διάφορα μεταλλεύματα,κυρίως ΒΩΞΙΤΗ, από τον οποίο κατασκευάζεται το Αλουμίνιο. Χαρακτηριστικό της Εύβοιας είναι ότι τα βουνά της είναι ''κόκκινα'' από την περιεκτικότητά τους σε ΒΩΞΙΤΗ.
Πηγαίνοντας στην περιοχή της Θεσπρωτίας συναντάμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ΡΑΔΟΝΙΟΥ. Οι μετρήσεις πού έχουν γίνει δίνουν 9.500 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, με όριο επιφυλακής τα 150!! Τέτοιες σημαντικές μετρήσεις έχομε και στην Μακεδονία, στις περιοχές: Σέρρες, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Νιγρίτα, όπως επίσης στην Ικαρία, Λέσβο, Λουτράκι κλπ. Το ΡΑΔΟΝΙΟ είναι ένα φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Υπολογίζεται ότι στον Νομό Καβάλας υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ΟΥΡΑΝΙΟΥ σε Παγκόσμιο επίπεδο!!! Η αξία τού εμπλουτισμένου ''ΟΥΡΑΝΙΟΥ 235'', στην Διεθνή αγορά είναι30.000 Ευρώ το Γραμμάριο!!! Επομένως αν κάνομε τον υπολογισμό με τους τόνους ΟΥΡΑΝΙΟΥ που έχομε προς 30.000 Ευρώ το γραμμάριο φανταζόμαστε τι Τρισεκατομύρια Ευρώ είναι θαμμένα στα σπλάχνα τη ς Γής και τι συμφέροντα παίζονται, όταν το χρέος μας είναι 400 Δίς Ευρώ!!! Επίσης υπάρχουν και άλλα σπάνια ''Ορυκτά'' όπως: το ΛΑΝΘΑΝΙΟ, ΛΟΥΤΕΣΙΟ, ΡΟΥΤΙΛΙΟ, πού τα χρησιμοποιούν οι Βαριές Βιομηχανίες για την κατασκευή Πυραύλων και άλλων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Στην Μακεδονία υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες κοιτασμάτων ΧΡΥΣΟΥ και ΡΟΥΜΠΙΝΙΩΝ.Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι η τέταρτη Χώρα στην Ευρώπη σε κοιτάσματα ΧΡΥΣΟΥ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο ''Μύθος για το Χρυσόμαλλο Δέρας'' δεν ήταν τίποτε άλλο, όπως έχω γράψει και παλαιότερα, από ένα ''φυσικό φίλτρο''χρυσού. Μεγάλη είναι η συγκίνηση για ένα Γεωλόγο - ερευνητή, όταν κατεβαίνει σε βάθη έως και 200 μέτρα μέσα στην γη, σε υπόγειες γαλαρίες και ψάχνει να βρει και να ακολουθήσει τις ''φλέβες των κοιτασμάτων'' ή ''φιλόνια'' (όπως τα λένε οι παλιοί μεταλλωρύχοι ). Δεν αισθάνεσαι κανένα φόβο μέσα σε τέτοια βάθη, αλλά χαρά που βρήκες και ακολουθείς την ''φλέβα'' του κοιτάσματος και προσπαθείς να την βγάλεις έξω στην επιφάνεια της γης. Η αγωνία του γεωλόγου και του μεταλλωρύχου γίνονται ένα και το ίδιο πράγμα και συνεργάζεστε σαν ένας άνθρωπος.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφέρομε και την καταγραφή, που έχει γίνει, μεταλλευμάτων με ειδική αξία, όπως είναι το ΟΣΜΙΟ, το οποίο υπάρχει σε μία σειρά από Νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου. Το ΟΣΜΙΟ είναι ένα σπουδαίο και πανάκριβο μετάλλευμα που η τιμή του φθάνει τα 70.000 Ευρώ το γραμμάριο!!!! Τέλος θα αναφερθώ και πάλι για τα ''Κοιτάσματα Υδρογονανθράκων και ''Φυσικού αερίου'' τα οποία υπάρχουν Νότια των Χανίων και για τα οποία αναφέρομαι από το 1982, τόσο από εφημερίδες, όσο και από τοπικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Χαίρομαι που θα αρχίσουν οι έρευνες, εντός ολίγου καιρού, όπως μας λένε. Χρέος και υποχρέωση κάθε Γεωλόγου - ερευνητή είναι να ενδιαφέρεται και να ''κρούει τον κώδωνα του κινδύνου'', όταν κάτι δεν πάει καλά από θέματα Γεωλογικής Έρευνας. Αυτό τον καιρό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η έρευνα και η εξόρυξη των Υδρογονανθράκων, ειδικά στην Κρήτη, που υπολογίζονται ότι υπάρχουν ''μεγάλα κοιτάσματα'',παίρνει την μορφή ''Πατριωτικού Θέματος'', επειδή έτσι θα μπορέσομε να βγάλομε την Χώρα μας από την δανειακή ''μέγγενη'' που την έχουν βάλει. Άλλος τρόπος καλύτερος και πιο γρήγορος δεν υπάρχει. Ο Γεωλόγος - ερευνητής εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις, πρέπει να διακρίνεται για την ''Αισιοδοξία του'',την ''Αποφασιστικότητά του'', και την ''Τόλμη του''. Διαφορετικά δεν είναι''Ερευνητής'' και πρέπει να μένει στα γραφεία και να ασχολείται με άλλες επιστημονικές εργασίες. Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τις έρευνες για τον ''Ορυκτό Πλούτο'' της Χώρας μας και θα παρακολουθώ από κοντά κάθε δραστηριότητα που γίνεται και πώς γίνεται. Παιχνίδια με τον ''Ορυκτό μας πλούτο'' δεν πρέπει να επιτρέπουμε να σχεδιάζονται.
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΔΑΣΥΡΑΣ Πρόεδρος ''Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών'' - Γεωλόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου