Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Επαναχρησιμοποίηση του νερού για τις ανάγκες της γεωργίας

 
 



Η «Υπερ – επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων» θέμα εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας, απασχόλησε το διεθνές συνέδριο της IWA, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Όπως ανακοινώθηκε στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του σχετικού έργου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού Ηρακλείου, για την άρδευση των κοντινών περιοχών.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του συνεδρίου Θρασύβουλου Μανιού, αναπληρωτή καθηγητή του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεαδάκης.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 350 σύνεδροι απʼ όλα τα μέρη του κόσμου και απʼ όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκαν συνολικά περισσότερες από 200 εργασίες.

 

Το αντικείμενο του συνεδρίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η υπερ – επεξεργασία των υγρών αποβλήτων μπορεί να δώσει μεγάλες ποσότητες καλής ποιότητας νερού, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη νερού που ήδη παρουσιάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Το αντικείμενο του συνεδρίου παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας, ιδιαίτερα όμως για την Κρήτη και σύντομα θα ολοκληρωθεί αντίστοιχο έργο για την εκροή του βιολογικού καθαρισμού Ηρακλείου και τη χρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για την άρδευση όμορων περιοχών. Το έργο υλοποιείται από τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο διαχείρισης στερεών υπολειμμάτων και υγρών αποβλήτων του ΤΕΙ Κρήτης και παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον γενικό δ/ντή της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, κ. Παπαματθαιάκη. Ακόμη, από χρόνια τώρα, γίνεται αντίστοιχη αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων της Χερσονήσου και σχετική εργασία παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλο Μανιό.

Το απόγευμα της Πέμπτης και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα, που μόλις ολοκληρώθηκε. Η Hydrominoan SA, μέλος του Ομίλου Sychem group, ολοκλήρωσε πρόσφατα την επένδυσή της στην κατασκευή και λειτουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας αντίστροφης όσμωσης, δυναμικότητας 5.000m3/day πόσιμου νερού. Βρίσκεται σε ιδιόκτητο βιομηχανικό κτήριο 4.000m2, στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, με την πραγματοποίηση επίσκεψης στον ΧΥΤΑ της Χερσονήσου, όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη της διαδικασίας της κομποστοποίησης από την Mobile Composting. Επίσης, οι σύνεδροι που επισκέφτηκαν τον χώρο, είχαν τη δυνατότητα να δουν την πρώτη μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης της Ελλάδας που λειτουργεί από τον Δήμο Χερσονήσου και ολοκλήρωσαν την ημέρα με την επίσκεψη της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων που λειτουργεί στο Κράσι και εξυπηρετεί περίπου 250 κατοίκους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε Ειδική Τεχνική Συνεδρία που αφορούσε στην εφαρμογή συστημάτων επαναχρησιμοποίησης λυμάτων (WOPAS2012). Η συνεδρία αυτή στόχευε στο να μεταφέρει την εμπειρία των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων επαναχρησιμοποίησης, βασισμένων στην εμπειρία της ΔΕΥΑ Χερσονήσου, που ήδη λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα και διαθέτει στην περιοχή 1.500.000m3 λυμάτων ετησίως. Η εμπειρία αυτή οργανώνεται και διαχέεται μέσα από την υλοποίηση ενός προγράμματος LIFE+ της ΔΕΥΑ Χερσονήσου, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης.

Όπως προέκυψε από τις εργασίες του συνεδρίου, η διερεύνηση των επιμέρους θεμάτων της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και η χρήση του παραγόμενου νερού, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι βέβαιο ότι οι προβληματισμοί που τέθηκαν και συζητήθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου θα δώσουν νέα ώθηση στην εντατικοποίηση της έρευνας για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση όλων των επιμέρους αντικειμένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου