Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Φουκουσίμα 2,5 χρόνια μετά: εφιάλτης χωρίς τέλος




Διαβάζοντας τα email που λαμβάνω από τους συναδέλφους του ιαπωνικού γραφείου, αλλά και τις ειδήσεις σχετικά με τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Φουκουσίμα, δεν γίνεται να μην σκεφτώ ότι ο ιαπωνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε έναν ατελείωτο Γολγοθά.

Όχι μόνο γιατί δυόμισι χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι τα επίπεδα ραδιενέργειας στις δεξαμενές νερού του σταθμού Νταΐτσι έφτασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ (τόσο που η ολιγόωρη έκθεση ενός ανθρώπου προκαλεί θάνατο). Ούτε γιατί απαιτούνται δισεκατομμύρια γιεν για να αντιμετωπιστεί η συνεχής κρίση.

Περισσότερο γιατί αυτός ο εφιάλτης μοιάζει να μην έχει τέλος:

Κάθε ημέρα,
απαιτούνται εκατοντάδες τόνοι νερού οι οποίοι διοχετεύονται στους τηγμένους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές εξαντλημένων καυσίμων προκειμένου αυτά να ψύχονται και να μην εκπέμπουν ραδιενέργεια. Εκατοντάδες τόνοι (ραδιενεργού πλέον) νερού που μετά θα πρέπει να αποθηκευτούν με ασφάλεια ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη θάλασσα ή τον υδροφόρο ορίζοντα.

Χρειάζονται δεκαετίες για να κρυώσουν τα καύσιμα και ο αντιδραστήρας. Πού θα αποθηκευτεί όλη αυτή η ποσότητα νερού που θα συσσωρεύεται; Πού θα… χωρέσει; Και με τι κόστος; Και είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κανείς, να αναλάβει αυτό το τεράστιο εγχείρημα η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO – διαβόητη για τις παραλείψεις, την
παραπληροφόρηση και τα λάθη της στα γεγονότα της Φουκουσίμα – διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα;

Από ό,τι φαίνεται, δεν είναι.

Η είδηση ότι περίπου
300 τόνοι ραδιενεργού νερού διαρρέουν καθημερινά στη θάλασσα δεν ήρθε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο δεν παύει να σοκάρει η κυνικότητα με την οποία η TEPCO – για άλλη μια φορά – ανακοινώνει κάτι το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος φόβος όλων και για το οποίο, φυσικά, έδινε διαβεβαιώσεις ότι βρίσκεται υπό έλεγχο.

Μιλάμε για την ίδια εταιρεία η οποία για χρόνια γνώριζε τους κινδύνους στο σταθμό Φουκουσίμα από ένα τσουνάμι, και αποφάσισε να μη λάβει μέτρα προστασίας ‘για να μην φανεί ότι η TEPCO φοβάται ότι μπορεί όντως να προκληθεί ένα τσουνάμι και να προκληθεί πανικός στους κατοίκους της περιοχής’. Μία απάντηση που
άφησε άναυδο τον βρετανό δημοσιογράφο της Independent που νόμιζε ότι ο υπεύθυνος της TEPCO του έκανε... πλάκα!



Φουκουσίμα και… Ολυμπιακοί Αγώνες


Από εδώ και πέρα τι γίνεται;

Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους Ιάπωνες μηχανικούς και εργάτες για να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης. Απαιτείται φαντασία και νέες καινοτόμες ιδέες που πολλές φορές χρειάζεται να ξεπερνούν τα όρια της σημερινής τεχνογνωσίας. Απαιτούνται επίσης τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης από τον ιαπωνικό λαό που ζει με την αγωνία μίας τεράστιας καταστροφής. Και σίγουρα πολλά, μα πάρα πολλά, λεφτά φορολογουμένων.

 
Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα ‘φράγμα από πάγο, με κόστος που θα ξεπεράσει τα 350 εκ. € προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές. Θα αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα; Πιθανότατα όχι, αφού δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της διαρροής από τις δεξαμενές, παρά μόνο από τον αντιδραστήρα.

Αυτό προστίθεται σε μία λίστα με δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί (και θα δοθούν) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το πηγάδι με τα χρήματα των φορολογουμένων δεν μοιάζει να έχει τέλος. Φυσικά, πολλά από αυτά καταλήγουν στην πυρηνική βιομηχανία (TEPCO, Toshiba κα), η οποία με το αζημίωτο ‘βοηθάει’ στην αντιμετώπιση μιας κρίσης που εκείνη προκάλεσε. Πολιτικοί και πυρηνικό λόμπι σε έναν χορό δισεκατομμυρίων. Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν οι τελικές αποφάσεις εξυπηρετούν το συμφέρον και τις επιθυμίες του ιαπωνικού λαού ή αν κρύβονται άλλες σκοπιμότητες.

«Το πλάνο για το φράγμα του πάγου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες με πληροφορίες μόνο από την TEPCO και θα σπαταλήσει τεράστια ποσά φορολογούμενων πολιτών. Ωστόσο, το κυρίως πρόβλημα με τις διαρροές από τις δεξαμενές δεν αντιμετωπίζεται. Η ανακοίνωση για το φράγμα πάγου δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία καλοστημένη παράσταση προκειμένου να υποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση και να μην επηρεαστεί η υποψηφιότητα της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020», σχολιάζει ο Γιουνίτσι Σάτο, διευθυντής του ιαπωνικού γραφείου της Greenpeace.



Όχι άλλα ημίμετρα

Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση επιτέλους να αντιμετωπίσει πλήρως και με τη δέουσα σοβαρότητα την κατάσταση. Όχι απλώς προωθώντας ημίμετρα που τελικά επιβραβεύουν (με συμβόλαια εκατομμυρίων) τους υπαίτιους, αντί να τους φέρουν προ των ευθυνών τους. Επιπλέον, είναι εκ των ων ουκ άνευ η εφαρμογή πλάνου για μηδενική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και η μετάβαση σε καθαρές και ασφαλείς ενεργειακές λύσεις.

Η Greenpeace από την πρώτη στιγμή της κρίσης βρέθηκε στη Φουκουσίμα, στην προσπάθεια να παρέχει

έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση. Ακόμα και όταν χαμήλωσαν τα φώτα της δημοσιότητας, εμείς παραμείναμε εκεί προκειμένου να αναδείξουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις από το τραγικό ατύχημα. Έτσι και τώρα, η Greenpeace εκπαιδεύει προσωπικό και θα στείλει ξανά κλιμάκιο στην περιοχή για να διερευνήσει περαιτέρω το τι ακριβώς συμβαίνει.

Σύντομα, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες από το πεδίο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου