Οι λειχήνες δημιουργούνται όταν αποφασίσει ένας μύκητας και ένας φύκος να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης. Ο φύκος είναι ή ένα πράσινο φύκος ή ένα κυανοβακτηρίδιο και ο μύκητας ανήκει συνήθως στους ασκομύκητες. Οι δυο αυτοί οργανισμοί συνδέονται μεταξύ τους σε έναν ιστό και αναλαμβάνει ο κάθε συνεταίρος διακριτούς ρόλους όπως, ο φύκος να κάνει τη φωτοσύνθεση και ο μύκητας να απορροφά το νερό και να προστατεύει το λειχήνα από την ηλιακή ακτινοβολία. Για τη διατροφή τους, το μεν φύκος παίρνει ανόργανα συστατικά από τον μύκητα, ο δε μύκητας τρέφεται από τις οργανικές ουσίες που παράγουν τα πράσινα κύτταρα των φύκων. Έτσι, το παράδοξο αυτό ζεύγος μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια και μάλιστα είναι ανθεκτικό σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά παρά πολύ ευαίσθητο στη μόλυνση του περιβάλλοντος και γι΄αυτό το λόγο οι λειχήνες χρησιμοποιούνται και ως δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή. Βέβαια ισχύει και το ότι ο φύκος μπορεί να υπάρξει στη φύση χωρίς την παρουσία του μύκητα, ενώ ο μύκητας δεν μπορεί να υπάρξει μόνος τους και αυτό ενδέχεται να κάνει τη σχέση τους και παρασιτική.
Κυκλοφορούν, λέμε τώρα γιατί δεν τους λες και κινητικούς, περί τα 25.000 είδη λειχήνων σε όλο τον κόσμο και θα τις βρούμε πάνω σε βράχια, στο χώμα ή σε δέντρα. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι παράσιτα των δέντρων, δηλαδή δεν εκμεταλλεύονται τίποτα από ένα δέντρο παρά μόνο τη θέση για να στήσουν το σπιτικό τους. Αντίθετα, οι λειχήνες που προσκολλώνται στα βράχια μπορεί να απελευθερώσουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν την αποσάθρωση αυτών. Επειδή οι λειχήνες, εκτός από καθαρό περιβάλλον, θέλουν ηλιοφάνεια και αναπτύσσονται πολύ αργά, προτιμούν δέντρα με αργή ανάπτυξη σε φωτεινά μέρη και βράχους σταθερούς και ακίνητους για πολλά χρόνια. Τώρα πως καταφέρνουν και τα εντοπίζουν αυτά τα σημεία μόνο αυτές ξέρουν.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες λειχήνων όπως, οι φλοιώδεις λειχήνες οι οποίες έχουν τη μορφή λεπτής στρώσης διαφόρων χρωμάτων και προσκολλώνται σε βράχια ή και σε κορμούς δέντρων, τοίχους κ.α.
Στις φωτο οι λειχήνες που είναι στα βράχια είναι όλες φλοιώδεις.
Ακόμη είναι οι φυλλώδεις λειχήνες, οι οποίες είναι πιο χαλαρά συνδεδεμένες με το υπόστρωμα τους και έχουν θαλλούς που μοιάζουν λίγο με φύλλα, καθώς και κάποιες από αυτές σχηματίζουν άκρες διαχωρισμένες. Τέλος, υπάρχουν καιν οι θαμνώδεις λειχήνες.
Πολλαπλασιάζονται συνήθως αγενώς και οι χρήσεις αυτών είναι πολλές, όπως ότι θεωρούνται καλή τροφή για τα ζώα, βασική τροφή στο διαιτολόγιο του τάρανδου στις αρκτικές περιοχές, έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες, οι κινέζοι τις χρησιμοποιούσαν ευρέως στην ιατρική τους, χρησιμοποιούνται στη δημιουργία βαφών κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου