Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Οργή εκφράζουν οι ψαράδες για τη μόλυνση του νερού στη Φουκουσίμα

 
Οργή εκφράζουν οι ψαράδες για τη μόλυνση του νερού στη Φουκουσίμα
Αλιείς εξέφρασαν την οργή τους μετά την παραδοχή της εταιρείας που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο από το σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι το 2011 πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα ότι νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια ρέει στον Ειρηνικό Ωκεανό από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Στελέχη της Tokyo Electric Power Co (Tepco) ζήτησαν συγγνώμη από περίπου 100 αλιείς με τους οποίους συναντήθηκαν στην πόλη Ιουάκι, νότια του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, μετέδωσε το NHK.

Ο Τέτσου Νοζάκι, πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής των συνεταιρισμών των αλιέων στη Φουκουσίμα, είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει την διακήρυξη που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα πάντα με το NHK.

Ο Νοζάκι είπε ότι το Τόκιο πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαρροή του μολυσμένου νερού ως μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Είχαμε σκοπό να εμποδίσουμε το τοξικό νερό να διαφύγει έξω από το εργοστάσιο. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη», είπε εκπρόσωπος της Tepco σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Tepco είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί ραγδαία στο πυρηνικό συγκρότημα.

Η επιχείρηση ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιη τι προκάλεσε την αλματώδη αύξηση που καταγράφηκε. Αλλά ο δημόσιος ρυθμιστικός φορέας για την πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία ανέφερε ότι «υποπτεύεται κυρίως» ότι το ραδιενεργό νερό στο εργοστάσιο έχει μπει βαθύτερα στο έδαφος και πλέον μολύνει τη θάλασσα.

Στο εργοστάσιο είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου