Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Paul Draper: «Τα εξαιρετικά κρασιά γίνονται με πολύ απλές τεχνικές»


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
To βραβείο για τον Οινοποιό των Οινοποιών του 2013, πήγε στον Paul Draper του Ridge Vineyards Καλιφόρνιας, ο οποίος μίλησε στον Patrick Schmitt για τη μη παρεμβατική προσέγγιση του.
 
Κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο των Masters of Wine και το the drinks business τιμά μια εξαιρετική φιγούρα στον κόσμο του κρασιού με ένα μοναδικό βραβείο, το «Οινοποιός των Οινοποιών». Οι δύο προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου, που ξεκίνησε το 2011, ήταν και οι δύο Peters: Sisseck, του Pingus και Gago, των Penfolds. Φέτος πήγε σε ένα Paul: Paul Draper, των αμπελώνων Ridge Καλιφόρνιας.
 
Το όνομα του βραβείου πηγάζει από τη διαδικασία επιλογής, η οποία απαιτεί MW οινοπαραγωγούς να ψηφίσουν έναν κατάλογο υποψηφίων που καταρτίζεται από το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών και από το Ινστιτούτο.
 
Για τον Draper, ο τίτλος υποδηλώνει ότι το κρασί δημιουργείται από τον άνθρωπο, όχι ότι ο άνθρωπος καθοδηγεί μια φυσική διαδικασία. Και για όσους τον γνωρίζουν, είναι πολύ αντίθετος με τα παρεμβατικά μέτρα στο κελάρι για να γίνει καλό κρασί. Πράγματι, όπως ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τον Draper μετά την εκδήλωση των βραβείων, επέλεξε για την προαιρετική αναγραφή των συστατικών για την προώθηση της μη παρεμβατικής προσέγγισης του, η οποία πάντα περιλαμβάνει την αποφυγή εμπορικών ζυμών ή σύγχρονων εργαλείων οινοποίησης, όπως η μικρο-οξυγόνωση.
 
Ως εκ τούτου, όλα τα κρασιά από τον τρύγο του 2011 φέρνουν τώρα τα στοιχεία ταυτότητας κάθε προσθήκης στους οίνους, όπως μια εξήγηση γιατί και πότε το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Οι απλές εξηγήσεις του, είναι ένα σημάδι της σαφήνειας της σκέψης του Draper, καθώς και της πρακτικής προσέγγισης του στην οινοποίηση. Αυτός δεν επιλέγει μια συγκεκριμένη διαδρομή για λόγους μάρκετινγκ, αλλά να βελτιώσει την ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς στα εγγενή χαρακτηριστικά των σταφυλιών. «Τα μεγάλα κρασιά γίνονται με πολύ απλές τεχνικές», λέει.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου