Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Παραγωγή ενέργειας από κύματα

 


Ένας καινούργιος τρόπος παραγωγής ενέργειας είναι από την δυναμική ενέργεια που μεταφέρουν όλα τα κύματα της θάλασσας. Η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα είναι βασισμένη σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις, που τώρα πρόσφατα αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Βασικά, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας. Δεύτερον, πρόκειται για «πράσινες» μορφές ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ «φιλικές» προς το περιβάλλον, που δεν εκλύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο. Έτσι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θεωρούνται από πολλούς μία καλή αρχή για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Tο πρώτο σύστημα παραγωγής ενέργειας από τα κύματα για εμπορική εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί στο νησάκι Iσλεϊ της Σκοτίας το 2000.
 

Η δυναμική ενέργεια που φέρουν όλα τα κύματα

 
Τα κύματα είναι μια ισχυρή πηγή ενέργειας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί αυτή η ενέργεια για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλα ποσά. Κατά συνέπεια, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κυμάτων είναι σπάνιοι. Το σύστημα εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του κύματος, το ύψος, το βάθος και τη ροή κάτω από το κύμα που πλησιάζει, παράγοντας έτσι την ενέργεια αποτελεσματικότερα και φτηνότερα από άλλα θαλάσσια κύματα και τις υπόλοιπες συμβατικές τεχνολογίες. Aυτό θα γίνει εφικτό με τις μηχανές Pelamis, που πήραν την ονομασία τους από το λατινικό «θαλάσσιο φίδι», και αναπτύσσονται από μια σκοτσέζικη εταιρεία, την Pelamis Wave Power, ενώ η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται από την πορτογαλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enersis. Όταν θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι μηχανές θα παράγουν ενέργεια που θα μπορεί να τροφοδοτεί 1.500 νοικοκυριά, ενώ στο απώτερο μέλλον σχεδιάζεται η εγκατάσταση ακόμη 25 μηχανών Pelamis. Ελπίζουμε όλοι αισιόδοξα ότι αυτός ο καινουργιος τρόπος παραγωγής ενέργειας θα εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο και θα υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας για να συμβάλει στην απεξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.
 
 
πηγή: http://ecology-salonika.org/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου