Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ένας "στρατός", από αράχνες και σκουλήκια, προστατεύει το χωράφι


καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
Οι "κουρτίνες" από αράχνες  προστατεύουν από
τα βλαβερά έντομα αυτό το ξεχωριστό
θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα

της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η παραγωγός Καλή Χριστοδουλοπούλου κατάφερε να καταπολεμήσει τους εχθρούς του χωραφιού με φυσικό τρόπο, φτιάχνοντας έναν στρατό από ωφέλιμα έντομα και φυτά.

Αυτό το θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Έχει ορθάνοιχτα παράθυρα, ταΐστρες και σπιτάκια. Μέσα μπορεί να δεις κανείς από φρύνους (βατράχια), κουρτίνες από ιστούς της αράχνης, σκαντζόχοιρους, σαύρες, δεκάδες έντομα και πουλιά, μέχρι και κουκουβάγιες, σκουληκάκια και άλλα πολλά ζουζούνια, άγνωστα στο ευρύ κοινό.


καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
Η κ. Καλή Χριστοδουλοπούλου(δεξιά)
αφιέρωσε χρόνια στην επιτόπια έρευνα
για να καταφέρει να καλλιεργεί με φυσικό
τρόπο. Το αποτέλεσμα σήμερα τη διακαιώνει.
Είναι ένας στρατός της φύσης που τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει αναλάβει να προστατέψει τον «κήπο» της κ. Καλής Χριστοδουλοπούλου.
Ο στρατός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έχει "ισχυρή οπισθοφυλακή": Έναν κομποστοποιητή με το δυνατότερο ανακυκλωτή της φύσης, το γεωσκώληκα.
Μέσα σε αυτό το θερμοκήπιο συνυπάρχουν: κηπευτικά, φρούτα, λουλούδια, βότανα και όλα τα μικρά και μεγάλα της γης που έχουν φτιάξει ζώνες προστασίας για να προφυλάξουν τις καλλιέργειες από τα «βλαβερά» έντομα και τις ασθένειες.  
Με αυτό τον «απλό» τρόπο έχει καταφέρει να σώσει τις καλλιέργειές της από δεκάδες ασθένειες που έχουν ... ξεπαστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
Μύκητες και βακτήρια όπως ο βοτρίτης, η αλευρά, ο περονόσπορος και έντομα όπως η τούτα, όπως είναι γνωστή στους αγρότες, για τις ζημιές που κάνει στις ντομάτες. 
Όλα αυτά γίνονται με απόλυτα φυσικό τρόπο χωρίς να ψεκάζει με χημικά ούτε ακόμα και με ουσίες που είναι κατάλληλες για τη βιολογική καλλιέργεια, ούτε καν με θειάφι και χαλκό.


καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
 
Η διαδρομή της στις καλλιέργειες ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 την εποχή των θερμοκηπίων και στη συνέχεια των φυτοφαρμάκων, ειδικά για την Ιεράπετρα και το Τυμπάκι.
Σε αυτό το μονοπάτι χρησιμοποιούσε όσο πιο ήπια φάρμακα μπορούσε.
 

καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
Πηγή: Καθημερινή
Άρχισε να ερευνά εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας. Από τη βιολογική καλλιέργεια κάποια στιγμή χρησιμοποιούσε μόνο θειάφι, χαλκό και κοπριά και τα τελευταία 2,5 χρόνια ... ούτε αυτά.
Για να φτάσει σε αυτό το σημείο διένυσε το μονοπάτι της έρευνας, της επιμόρφωσης και της παρατήρησης.
 
Για πολλά χρόνια είχε ένα μεγεθυντικό φακό στη τσέπη της και παρατηρούσε κάθε λογής έντομο και ζουζούνι.
 
Έμαθε τα επιστημονικά τους ονόματα και τις προτιμήσεις του, όπως επίσης και τους εχθρούς τους. Δεν άφησε τίποτα στην τύχη και στο τέλος κατάφερε αυτό που πολύ θεωρούν ακατόρθωτο: να πολεμάει ακόμα και τη τούτα με TrichogrammaAchaea!
Βέβαια δεν ανακάλυψε ... την Αμερική, όμως είχε κάνει τέτοια προεργασία στο μικρο-κλίμα και στο μικρο-περιβάλλον της, που τα ωφέλιμα έντομα, μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητα και να βγουν μαχητές από αυτήν τη σκληρή μάχη.
Στον εμπλουτισμό των γνώσεών της, μεγάλο δάσκαλο είχε τον εντομολόγο Δρ. Νίκο Ροδιτάκη, ένα καταξιωμένο επιστήμονα με πολύτιμη γνώση και εξιδείκευση σε αυτό το αντικείμενο.  

«Προσωπικά έχω καταφέρει μέσα από την χρήση ωφέλιμων εντόμων, όπως είναι το αρπακτικό έντομο Nesidiocoristenuis, αλλά και το Trichogrammaachaea το οποίο παρασιτεί στα αυγά του εντόμου να έχω μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στον πληθυσμό της Tutaabsolute.
 
Ακόμα, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα του εδάφους, αποκλείοντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων και χρησιμοποιώντας κομπόστ υποστηρίζω την ύπαρξη και άλλων αρπακτικών/ζώων, όπως οι αράχνες και οι γεοσκώληκες στο έδαφος, επιτρέποντας έτσι στη φύση να κάνει τη δουλειά  της», είπε στο MadeinCreta η παραγωγός που ακολούθησε το δύσκολο δρόμο της καλλιέργειας, για έναν πολύ απλό λόγο.


καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
Ένας από τους στρατηγούς αυτού του χωραφιού
είναι ο φρύνος. Τρέφεται με έντομα γρύλους ,ακρίδες
και άλλα «βλαβερά» για τις καλλιέργειες

Επειδή σέβεται το περιβάλλον και επειδή ακράδαντα πιστεύει ότι ο πλανήτης μας μπορεί να ζήσει με υγεία, αν προσπαθήσουν όλοι.

 
Λίπασμα από γεωσκώληκα και ψεκασμοί με "τσάι" τσουκνίδας
 
Καμία προσπάθεια της, ωστόσο, δε θα είχε αποτέλεσμα αν η κ. Καλή δεν είχε καταφέρει να έχει υγιή και ανθεκτικά φυτά. Πώς το καταφέρνει αυτό; Κάνει συγκαλλιέργεια, ψεκάζει με βότανα και έχει φτιάξει ένα υπερ – λίπασμα με 54 συστατικά που δεν κυκλοφορεί πουθενά στον κόσμο!
Ένας κομποστοποιητής 20 τμ  (πατέντα του Μανώλη  Παπαδημητρόπουλου) που έχει συνδεθεί με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος 8,5 στρεμμάτων – 2 στρέμματα θερμοκήπιο και 6,5 στρέμματα ελιές – θρέφει το χωράφι της, με την πολύτιμη βοήθεια του γεωσκώληκα.  
 
 
καλλιέργεια χωρίς φάρμακα Καλή Χριστοδουλοπούλου  θερμοκήπια ιεράπετρα τούτα τομάτα
«Οι γεωσκώληκες είναι πάνω στον κομποστοποιητή και επεξεργάζονται τα φυτικά υπολείμματα, από τα κλαδέματα, και την κοπριά από τα κουνελάκια και τις κότες μου.

Οι γεωσκώληκες παράγουν την ημέρα 5-7 φορές το βάρος τους σε λίπασμα. Ένα λίπασμα που εμπεριέχει 54 στοιχεία, που αν θέλαμε να τα αγοράσουμε, στη χημεία δεν υπάρχουν».

Για το ψέκασμα χρησιμοποιεί ένα «τσάι» μόνο για φυτά που περιέχει «πολυκόμπι, τσουκνίδες και σύμφυτο. Αυτό το μείγμα θωρακίζει τα φυτά της και δε σκοτώνει τον «κόσμο» που έχει φτιάξει μέσα στο θερμοκήπιο.  
 
«Προσπαθώ να κρατάω ένα φιλικό περιβάλλον μέσα στο θερμοκήπιο. Έχω «σπιτάκια» για έντομα και φυτά  για να τους φιλοξενώ. Τους έχω νερό και δε χρησιμοποιώ τίποτα που θα μπορούσε να τα σκοτώσει.  Έχω μπανάνες, φράουλες, κηπευτικά, αρωματικά βότανα, χόρτα και λουλούδια. Και έξω από το θερμοκήπιο δεν οργώνω, η φύση είναι ελεύθερη και εγώ απλά επιβλέπω και τη βοηθάω, για να έχω το αποτέλεσμα που έχω χωρίς κανένα σκεύασμα από το εμπόριο».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου