Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Εθελοντικό Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΣΤΩ Καλοκαίρι 2013

 
 

Το μονοπάτι της αρκούδας 

Από τις 11 ως τις 25 Αυγούστου η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριές της, θα βρεθεί ξανά στο Γράμο, σε μία ακόμα προσπάθεια εθελοντικής προσφοράς στη σημαντική αυτή προστατευόμενη περιοχή. Σκοπός του φετινού προγράμματος εθελοντισμού είναι η χάραξη, ο ήπιος καθαρισμός και η σήμανση ενός θεματικού μονοπατιού για την αρκούδα, γύρω από το Νεστόριο του Νομού Καστοριάς. Το μονοπάτι θα αναδεικνύει τη σημασία και τις οικολογικές απαιτήσεις του είδους, δίνοντας έμφαση στους όρους συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο στην περιοχή του έργου. Η ομάδα των στελεχών και των εθελοντών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ θα σχεδιάσει επίσης τρόπους αξιοποίησης του μονοπατιού για μελλοντική αξιοποίησή του σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Παράλληλα, οι εθελοντές θα συμμετέχουν και σε άλλες χρήσιμες δράσεις, όπως ο καθαρισμός της ειδικής σήμανσης που έχει τοποθετηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού με σκοπό την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες (δείτε εδώ σχετικά http://callistonews.wordpress.com/2013/05/30/fence-egnatia-bears/),  αλλά και σε περιηγήσεις στη φύση και την ιστορία της περιοχής. 

 
Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι εθελοντές θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά βουνά της Ελλάδας, να ζήσουν λίγες ημέρες στο Νεστόριο και να επισκεφθούν και άλλα χωριά του Γράμου, να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες για την βιολογία και την οικολογία της αρκούδας, αλλά και να συζητήσουν με την τοπική κοινωνία για τους όρους συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο. 

Ευχαριστούμε για ακόμα μια χρονιά την INTERLIFE Ασφαλιστική η οποία θα καλύψει δωρεάν την ασφάλεια όλων των εθελοντών στο πρόγραμμα. 


Χρήσιμες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες: 

Ποιοι/ες μπορούν να συμμετέχουν; Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως γνώσεων ή σωματικών δυνατοτήτων. Μόνη προϋπόθεση η διάθεση για συμμετοχή και συνεργασία, αλλά και η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, αφού οι θέσεις είναι περιορισμένες!

 
Πότε θα γίνει το πρόγραμμα; Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο περιόδους της μίας εβδομάδας, 11-18 και 18-25 Αυγούστου. Σε κάθε περίοδο θα συμμετέχουν ως 8 εθελοντές. Κάθε εθελοντής/τρια μπορεί να μείνει μία ή δύο περιόδους, ανάλογα με την πλήρωση των θέσεων.  

Που μένουμε; Η ομάδα θα φιλοξενηθεί σε ξενώνα στην περιοχή παρέμβασης. 
 
Τι τρώμε; Μαγειρεύουμε στους χώρους όπου φιλοξενούμαστε, ενώ κάποια από τα γεύματα μας γίνονται σε ταβέρνες της περιοχής. 
 
Ποια είναι η οικονομική συνεισφορά των εθελοντών και εθελοντριών; Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Αποτελεί ωστόσο προϋπόθεση οι εθελοντές και οι εθελόντριες να αποτελούν υποστηρικτές της «Καλλιστώ», πληρώνοντας και την αντίστοιχη ετήσια συνδρομή (30€ για φοιτητές/άνεργους 40€ για εργαζόμενους). Το ποσό αυτό καλύπτει και μέρος των εξόδων διατροφής. 
 
Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα; Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται μια μικρή εκπαίδευση που αφορά στις εργασίες που θα αναλάβουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες. Κάθε μέρα, μία ομάδα θα εργάζεται στο μονοπάτι. Μετά την επιστροφή, το πρόγραμμα είναι ελεύθερο, ενώ το βράδυ όλη η ομάδα θα γευματίζει μαζί στον ξενώνα ή σε ταβέρνα. Κάποιες ημέρες μία άλλη ομάδα θα αναχωρεί για τον καθαρισμό στο οδικό δίκτυο, ενώ άλλες ημέρες θα αφιερωθούν ολόκληρες σε περιηγήσεις στην περιοχή. Το ακριβές ημερήσιο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων θα διαμορφωθεί με την έναρξη του προγράμματος και θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα. 
 

Τι φοράμε; Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε ότι στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια - ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας (ιδανικό είναι το μάλλινο πουκάμισο). 
 
Σημειώνουμε ακόμα ότι την ευθύνη για το συντονισμό, την εκπαίδευση, την κίνηση στο πεδίο και την οδήγηση των οχημάτων την έχουν τα στελέχη και ο συντονιστής του προγράμματος. Σκοπός μας είναι ωστόσο η όσο το δυνατό πιο συμμετοχική και συλλογική διαμόρφωση του προγράμματος, των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων. 

 
Το φετινό καλοκαιρινό εθελοντικό πρόγραμμα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «EcotourismTrails» - «Differentiation of tourist product: Eco-tourism trails in the cross-border area for the promotion of alternative tourism» στο οποίο μετέχει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το Δήμο Νεστορίου και το Δήμο Κορυτσάς. Ο γενικός στόχος του έργου EcoTrails είναι η ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού και η προώθηση των πλούσιων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής μέσω της ανάδειξης της άγριας πανίδας, ως μέσο για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων. 

Δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα στο: volunteers@callisto.gr ή στο 2310252530 (10.00πμ-18.00μμ)
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου