Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Περισσότερες από 1.000 φωλιές Caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

  

Επανειλημμένα έχει τονιστεί από τους επιστήμονες η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιότοπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χιλιόμετρα παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
 
Ο αριθμός των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.
 
Συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έφτασε τις 1.006 με την ωοτοκία να συνεχίζεται, την στιγμή που στην Ζάκυνθο ο αριθμός των φωλιών έχει φτάσει στις 836. Να σημειωθεί ότι στον αριθμό των 1.006 φωλιών δεν έχουν συμπεριληφθεί οι 184 φωλιές που μετρούσε την ίδια μέρα το νέο πρόγραμμα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ «Νέδα» και το οποίο καταγράφει και προστατεύει τις φωλιές του είδους μεταξύ Νέδας προς Νότο και χωριού Θολό προς βορρά, μήκους 5 χιλιομέτρων.
 
Παράλληλα τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν βρίσκουν με ασφάλεια τον δρόμο τους προς την θάλασσα. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, οι οποίοι έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή και βρίσκονται εκεί καθημερινά στην παραλία για να προστατέψουν τις φωλιές του είδους και τους νεοσσούς.
 


πηγή: www.zoosos.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου