Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κεφαλονιά. Οι πεζοπορίες του Φορέα για γνωριμία με τα μονοπάτια του Αίνου


 
Οι πεζοπορίες του Φορέα για γνωριμία με τα μονοπάτια του Αίνου
 
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο πλαίσιο των δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που υλοποιεί, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία πεζοπορίες για τη γνωριμία με τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού, καθώς επίσης και την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.
 
Συνολικά, έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα 4 πεζοπορικές εκδρομές στις οποίες συμμετείχαν 72 επισκέπτες διαφόρων ηλικιών και από διάφορες χώρες, συνοδευόμενοι και καθοδηγούμενοι πάντα από μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης.
 
  • Πιο συγκεκριμένα, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργάνωσε την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013, την πεζοπορική διαδρομή: “Χιονίστρα-Μέγας Σωρός-Κρουκουμπιά-Πετάσι-Κισσός”. Στην εκδρομή συμμετείχαν 18 επισκέπτες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σπήλαιο Πετάσι, ένα από τα δύο σπήλαια του Εθνικού Δρυμού, στα οποία διαβιούν πληθυσμοί σημαντικών ειδών νυχτερίδων. Κατά την εκδρομή, ο Φορέας προσέφερε στους επισκέπτες ένα ελαφρύ γεύμα στο Κεντρικό Πάρκο ‘Βούνος’, έναν από τους χώρους αναψυχής που διαθέτει ο Εθνικός Δρυμός.
  • Ακολούθως, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο μονοπάτι “Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα- Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου”, όπου συμμετείχαν 7 επισκέπτες. Κατά την πεζοπορία, εν τω μέσω πυκνής ομίχλης(!), οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή, το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης του Αίνου και τη μοναδικότητά του, ενώ μέσα από τον εντοπισμό σπανίων ειδών φυτών και ζώων, δόθηκε η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για μια περαιτέρω εξοικείωση με την βιοποικιλότητα του Δρυμού.
  • Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ξενάγησε την Ομάδα Φιλελλήνων και Φοιτητών της Ελληνικής Γλώσσας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Penzing της Βιέννης στον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Η ομάδα αποτελούνταν από 30 άτομα όλων των ηλικιών μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιστήμονες σχετικοί με την μελέτη της βιοποικιλότητας. Κατά την πεζοπορία στο μονοπάτι “Χιονίστρα-Μέγας Σωρός-Χιονίστρα” οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα από την υψηλότερη κορυφή του Αίνου, το Μέγα Σωρό προς τα νησιά του Ιονίου, τη Δ. Πελοπόννησο και τις ακτές τις Στερεάς Ελλάδας. Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, για το φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς και ειδικότερα για τον Εθνικό Δρυμό, καθώς και να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που αγαπούν τη φύση και το περιβάλλον.
  • Η ετήσια ενημερωτική εκδρομή για το αρωματικό φυτό της ρίγανης διοργανώθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013 στην περιοχή “Φαγιάς” στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στόχος της εκδρομής ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών σχετικά με το αρωματικό φυτό της ρίγανης και η προσεκτική συλλογή του, ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος διατήρησή του στην περιοχή. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 17 άτομα, τα οποία συνέλλεξαν για προσωπική χρήση ρίγανη, απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα προς τις νότιες ακτές της Κεφαλονιάς. Πριν από την ολοκλήρωση της εκδρομής, οι συμμετέχοντας επισκέφτηκαν το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου τα μέλη του προσωπικού του Φορέα μερίμνησαν για την παρασκευή της παραδοσιακής ‘ριγανάδας’, την οποία και απόλαυσαν όλοι μαζί.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στις μέχρι τώρα εκδρομές και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Προτεραιότητα του Φορέα είναι να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες της να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις απαράμιλλες ομορφιές που διαθέτει, κάνοντάς τους αρωγούς και συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του.
 
 
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης
Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωργία Καμάρη
Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπ/μίου Πατρών
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου