Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πόσο χαμηλά στις προτεραιότητες μας είναι η προστασία των δασών;

                           

 
 
Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της αντιπυρικής περιόδου και τα δάση του νησιού μας παραμένουν παντελώς απροστάτευτα ως αναφορά στον τομέα της πρόληψης. Η μορφή των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού μας, σε συνδυασμό με τις δεδομένες ανθρωπογενείς συνθήκες (μεγάλος αριθμός παραθεριστών, ανάμιξη δασικών εκτάσεων με κατοικίες, στενοί δρόμοι που διέρχονται από δάση κλπ ) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση πυρκαγιών. Αν κατά την εκδήλωσή τους οι μετεωρολογικές συνθήκες (άνεμος, θερμοκρασία, υγρασία) δεν είναι αντίξοες, η όποια πυρκαγιά, μπορεί να μην πάρει διαστάσεις. Αν όμως οι συνθήκες αυτές είναι αντίξοες, τότε ότι μέσα και δυνάμεις και αν διαθέτουμε, θα υπάρξουν μεγάλες καταστροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή. Και ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης, είναι οι καθαρισμοί των πρανών (άκρων) των δρόμων που περνούν από δάση, από τα ξερά χόρτα.
 
Στο χώρο της επιστήμης της δασικής οικολογίας (και όχι στην απαίδευτη δημοσιογραφία ή στις πολιτικές σκοπιμότητες) η αποψίλωση των πρανών είναι μείζονος σημασίας, γιατί πολύ απλά, πάμπολλες μελέτες τα υποδεικνύουν ως τα πιο επικίνδυνα σημεία έναρξης πυρκαγιάς. Για πολλά χρόνια, ο οικολογικός χώρος, με ακλόνητα επιχειρήματα, προσπαθούσε να πείσει την Πολιτεία να επενδύει σε αυτό τον τομέα. Πριν μερικά χρόνια αποφασίστηκε να δίνονται χρήματα στους Δήμους για τον σκοπό αυτό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εν μέσω κρίσης, η χρηματοδότηση δε διακόπηκε, αλλά και αυτή τη χρονιά και μάλιστα έγκαιρα (μέσα Απριλίου) το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε εντολή για την αποδέσμευση των χρημάτων. Για τη Σαλαμίνα αντιστοιχούσε το ποσό των 85.000 ευρώ.
 
Από τότε έχει περάσει τόσος καιρός και δεν έχει γίνει τίποτε. Μόλις στις 12 Ιουλίου θα δινόταν η εργολαβία, με άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα. Όμως η καθυστέρηση αυτή μπορεί να είναι ολέθρια. Επιπλέον η φύση και η μορφή των εργασιών καθαρισμού στην καρδιά του καλοκαιριού, αποτελούν κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες καθυστέρησης. Ίσως πράγματι να υπήρξε πρόβλημα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όμως θεωρούμε ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η άγνοια του πόσο σημαντικοί είναι για την προστασία των δασών οι καθαρισμοί, καθώς και η σχετική αδιαφορία που αξιολογεί τη συγκεκριμένη ενέργεια σίγουρα όχι στην κορφή των προτεραιοτήτων.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχει επισημάνει το θέμα και ταυτόχρονα έχει υποδείξει στο Δήμο (με ταυτόχρονη κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους φορείς) τους δρόμους που πρέπει να καθαριστούν σε προτεραιότητα, βασιζόμενος σε επιστημονικά, τεχνικά στοιχεία και όχι δρόμους βιτρίνας σε περιοχές χαμηλής ή και καθόλου επικινδυνότητας.
 
Και μια σύγκριση που φέρνει μελαγχολία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα στην κεντρική Εύβοια. Χιλιόμετρα και χιλιόμετρα δρόμων, όπου ήταν απαραίτητο, είχαν καθαριστεί από τα χορτάρια. Εδώ γιατί όχι;
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου