Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Δήμος Άργους Μυκηνών: Nα δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις

 
 

 
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας εξοργιστικής κατάστασης με φωτιές σε όλες τις υπάρχουσες χωματερές του νομού μας. Το γεγονός αυτό δεν είναι κάτι νέο καθόσον κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και οι τότε δημοτικές αρχές είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν ανάλογες καταστάσεις. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται πιθανότατα για έργο εμπρηστών, οι οποίοι δεν αναλογίζονται την υγεία των πολιτών, δεν αναλογίζονται τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, δεν αναλογίζονται την αναστάτωση και τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς.

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία φωτιά στη θέση «Μπομπέϊκα» του δήμου Άργους Μυκηνών, που ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή επιχειρούν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δεκάδες οχήματα εκ μέρους του δήμου και της περιφέρειας Πελοποννήσου που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας χώμα, υδροφόρες κ.λπ.

Στο χώρο, αν και είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται και υπάρχει φύλαξή του, δυστυχώς δεν μπόρεσε να αποτραπεί το δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Ως δημοτική αρχή συμμεριζόμαστε και αναλογιζόμαστε την αγανάκτηση των πολιτών για την κατάσταση που βίωσαν και ανάμεσά τους άλλωστε ήμασταν και εμείς και οι οικογένειές μας. Δώσαμε τη μάχη και τη δίνουμε ακόμη για την κατάσβεσή της. Κοντά τριάντα πέντε (35) ώρες ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος βρίσκεται στον χώρο της πυρκαγιάς και σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς συμμετέχει με όλα τα μέσα που μπορεί να διαθέσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Κάποιοι άλλοι όμως, ξεχνώντας τις πυρκαγιές της ίδιας χωματερής κατά την διάρκεια που αυτοί ήταν σε θέσεις ευθύνης, εκ του μακρόθεν και αποποιούμενοι των δικών τους ευθυνών, ζητούν την παραίτηση αντιδημάρχου λες και φταίει αυτός για λάθη δεκαετιών και την μη οριστική επίλυση του προβλήματος.

Αλλά, αν δεν θυμούνται τις αντίστοιχες φωτιές που έχουν συμβεί πάμπολλες στο παρελθόν και επί θητείας τους, θα επανέλθουμε να τους τις θυμίσουμε εμείς. Τώρα όμως είναι ώρα για δράση και αγώνα για λύση του προβλήματος.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που τουλάχιστον από το 2001 που ισχύει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, αλλά σίγουρα και τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει να βρει τη λύση που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Οι αρμοδιότητες γίνονταν μπαλάκι κάθε τόσο μεταξύ Υπουργείων, Νομαρχιών, Δήμων, Περιφερειών και Αιρετών Περιφερειών χωρίς να αφήνεται τελικά από το ίδιο αναξιόπιστο, και εδώ, κράτος να προχωρήσει μια λύση από τον έναν ή τον άλλον φορέα.

Σήμερα ως δήμοι έχουμε αρμοδιότητα να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους δρόμους και να διατηρούμε την πόλη και τα χωριά μας καθαρά. Ως εκεί.

Τα σκουπίδια βεβαίως, αφού η πολιτεία δεν έχει βρει ένα τρόπο να τα επεξεργάζεται, κάπου πρέπει να πάνε για να μην μένουν στους δρόμους.

Μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων μας ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της θητείας μας εδώ και 2,5 χρόνια να αναλάβουμε εμείς την επίλυση του δύσκολου αυτού θέματος, της τελικής επεξεργασίας των απορριμμάτων. Επιλέχθηκαν οι Περιφέρειες και συγκεκριμένα σε εμάς η Περιφέρεια Πελοποννήσου και μέχρι τώρα διεξάγεται διαδικασία ανάδειξης διαδικασίας και αναδόχου.

Δεν αποποιούμαστε καμία ευθύνη. Αναλαμβάνουμε όμως μόνο αυτές που μας αναλογούν. Το θέμα αυτό δεν επιδέχεται άλλες αναβολές και καθυστερήσεις. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Όλοι ζητάμε λύση και άμεσα.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου