Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της Κρήτης

 
 
Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της ΚρήτηςΜε εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα.
   
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου «Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου