Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αστικό περιβάλλον. Φαντάσου την Πόλη της Αίγινας 2013


 
Φαντάσου την Πόλη της Αίγινας 2013
 
 
Μέσα σε 8 ημέρες μια ομάδα νέων παιδιών της Αίγινας μας προκάλεσαν και μας προσκάλεσαν να φανταστούμε το νησί μας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων με αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.
Αξιέπαινη η όλη κίνηση με αρκετά καλές προσπάθειες πρωτότυπες κάποιες από αυτές, μας έδωσαν μια άλλη οπτική μάτια για το πώς μπορεί να διορθώσουμε και να δούμε με άλλο μάτι κομμάτια του τόπου μας.
 
Όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές  μελέτες και παρουσιάσεις διαπιστώθηκε ότι ο απλός κόσμος της Αίγινας  δεν είναι ακόμα έτοιμος  να δεχτεί τέτοιου είδους προτάσεις διότι  πρώτον οι μελέτες αυτές απαιτούν ειδική ανάγνωση και παρουσίαση με εύληπτο τρόπο  και δεύτερον δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο πλην κάποιων παλαιότερων εκθέσεων.
Οι αρχιτεκτονικές μελέτες ήταν πολύ καλές προσπάθειες με επαγγελματισμό και φαντασία αλλά με απών το ρεαλισμό για πολλές από αυτές. Δικαιολογημένο, αν σκεφτούμε ότι αν δεν ζήσουμε σε  έναν τόπο με τα προβλήματα του και  δεν γνωρίσουμε τον βαθύ ιστορικό χαρακτήρα του, τότε θα τον δούμε με άλλη μάτια.
 
Κατά πόσο είναι εφικτές και πραγματοποιήσιμες και  αν εντάσσονται στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του  τόπου, αυτό είναι υπό συζήτηση αν και κάθε αρχιτεκτονική μελέτη πάντα τα εμπεριέχει αυτά τα δύο στοιχεία. Από την άλλη το σύνολο των υπόλοιπων εκδηλώσεων  ήταν αρκετά μεγάλο και περιείχε  χορό, θέατρο, τραγούδι και εκδηλώσεις με παιδικές δραστηριότητες.

Εξαιρετική  η παρέμβαση και μεταμόρφωση της οδού Πλάτωνος κάτι που θα μείνει έντονα στη μνήμη των κατοίκων της πόλης μιας και είδαν ένα κεντρικό σοκάκι της Αίγινας καθαρό και φωτισμένο. Ίσως θα έπρεπε να είχαν γίνει ή προταθεί και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις  μέσα στο κέντρο της πόλης έστω  για τη  διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να μπορέσει να αφήσει η ομάδα το στίγμα της και την άποψη της πιο έντονα.
 
Μπράβο στα παιδιά για την οργάνωση, τη δουλειά, τη διάθεση και τη  φαντασία τους και περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον. Μια ιδέα για το επόμενο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι το «Φαντάσου τους ανθρώπους για τον τόπο σου».
 
 
πηγή: http://www.aeginanews.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου