Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μεσσηνία -Βλαχόπουλο. Γιορτή σταφίδας η.. ωραία μαυρομάτα !!!

 

 

Γιορτή μαύρης (Κορινθιακής) σταφίδας - Σάββατο 27 Ιουλίου το βράδυ στο Βλαχόπουλο!
 
Βλαχόπουλο - Από τα ελάχιστα πλέον «Παραγωγικά» χωριά της Μεσσηνιακής υπαίθρου! Την ώρα που τα χωριά μας ερημώνουν το Βλαχόπουλο αντιστέκεται με παραδοσιακές καλλιέργειες που τείνουν να εκλείψουν από την Μεσσηνία. Απέραντοι ελαιώνες, καλλιέργειες Μαύρης σταφίδας - Αμπέλου και καταπράσινα περιβόλια με κηπευτικά συνθέτουν το τοπίο της περιοχής, δημιουργώντας μία πραγματική «Όαση» στην γύρω εγκαταλελειμμένη περιοχή.

Αξίζει με την παρουσία σας στην Γιορτή να τιμήσετε αυτούς που ακόμα…αντιστέκονται στον μαρασμό της Μεσσηνιακής υπαίθρου !
 

Δυο λόγια για το προϊόν

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο η περιοχή στο Βλαχόπουλο με τη μαύρη σταφίδα. Η ελληνική μαύρη κορινθιακή σταφίδα για περισσότερο από 600 χρόνια κατέχει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο.

*Να σημειώσουμε ότι το προϊόν έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού το 98% της παραγωγής οδηγείται στις αγορές της του εξωτερικού και κυρίως στην Αγγλία, ενώ μικρότερες ποσότητες διατίθενται στην Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία σταφίδας που σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί αποκλειστικά στη χώρα μας. Η καλλιέργεια της στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας, ενώ επίσης καλλιεργείται και στα Ιόνια νησιά.

Η αποξήρανση (λιάσιμο) αποτελεί μια πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα που ακολουθεί την συγκομιδή, αφού οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται στο τελικό προϊόν, δηλαδή τη σταφίδα.

Η πιο συνηθισμένη τακτική αποξήρανσης είναι σε ακάλυπτα χωμάτινα ξηραντήρια (κοινώς Αλώνια).
 
 
πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου