Πρόταση για προβολή της περιοχής για ιατρικό τουρισμό
Όλοι έχετε ακούσει τη λίμνη Μουστού στην Κυνουρία. Η λίμνη έχει έκταση 120 στρεμμάτων και μέγιστο βάθμος 5 μέτρα. Τροφοδοτείται από πηγές με υφάλμυρο νερό και υπόγειες εκφορτίσεις. Όλοι γνωρίζετε τον υγρότοπο της περιοχής που σήμερα φθάνει στα 1600 μέτρα αφού έχουν γίνει ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ο υγρότοπος αποτελούσε άλλοτε εστία ελωδών πυρετών και οι προσπάθειες για την αποξήρανσή του είχαν αρχίσει από την εποχή της βασιλείας του Όθωνα, από Βαυαρούς μηχανικούς.
Καταστκευάστηκε τότε κανάλι επικοινωνίας, με τη θάλασσα, μήκους 1.180μ. και πλάτους 7μ., το οποίο σήμερα ονομάζεται Βαυαρικό. Κατά το 1960 κατασκευάστηκε και δεύτερο κανάλι, μήκους 750μ., στη θέση Διχάλα. Στο Μουστού υπήρχαν πολλά ψάρια και κυρίως αθερίνα, κέφαλος, ζαχαριάς, σακοράφα, τσιπούρα, χέλι, λαυράκι.
Ποιος γνωρίζει όμως ότι η λίμνη αυτή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη αλλά και πολύ κοντά στην Αθήνα έχει ιαματικές ιδιότητες λόγω των θειούχων αλάτων; Ίσως ελάχιστοι…
Μάλιστα πριν δεκαετίες στην περιοχή είχε μεταβεί επιστημονική ομάδα του τότε ΙΩΚΑΕ (Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών), νυν ΕΚΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για να διαπιστώσει τα αίτια του μαζικού θανάτου ψαριών, καθώς ο τότε μισθωτής της λίμνης ζητούσε αποζημίωση για το μαζικό θάνατο των ψαριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα εξέδωσαν το 1985 και σύμφωνα με αυτά φαίνεται ότι υπάρχει ιαματική επίδραση στα νερά του Μουστού, αφού το νερό έχει θειούχα άλατα.
Η ιαματική επίδραση της λίμνης του Μουστού που βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο -20 βαθμών της κλίμακας κελσίου-, επιτυγχάνεται με το χημικό ερέθισμα: Αυτό προκαλείται από τα διαλυμένα στα ιαματικά νερά στερεά συστατικά τα οποία βρίσκονται υπό μορφή ιόντων. Αυτά κατά τη διάρκεια του λουτρού προσκολλώνται στο δέρμα ερεθίζουν τις νευρικές ίνες και δια της νευρικής οδού το ερέθισμα μεταφέρεται σ' ολόκληρο τον οργανισμό αντίθετα τα αέρια που βρίσκονται σε αεριώδη κατάσταση προσκολλώνται για λίγο, απορροφώνται, διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και με την κυκλοφορία μεταφέρονται σ' όλα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού (CO2 , H2s, ραδόνιο).
Σύμφωνα με μελέτες οι ιαματικές πηγές που περιέχουν κατά κύριο λόγο θειούχα άλατα ενδείκνυνται σε μερικές περισσότερο συνηθισμένες παθήσεις:
Αλωπεκία: Θειούχα λουτρά Παιδική.
Αρθρίτιδα: οξύ στάδιο, υποξύ στάδιο: ακρατοθέρμες, θερμές, αλιπηγές αλκαλικών γαιών οξυπηγές, θειούχα λουτρά, ραδιενεργά.
Ίκτερος: χλωριονατριούχες, Θειούχες πηγές.
Ισχιαλγία: Θειούχες, ραδιενεργές, ακρατοθέρμες πηγές σε χρόνιο στάδιο: θερμά επιθέματα, υποθερμικά λουτρά.
Μυαλγίες: θειούχες πηγές.
Νευρίτιδες: Θειούχα, ραδιενεργά.
Οσφυαλγίες: ακρατοθέρμες, θειούχα λουτρά.
Πολυομελίτιδα: Θειούχα λουτρά, υποθερμικά λουτρά, ακρατοθερμικές πηγές.
Ρευματισμοί: ακρατοθέρμες, θειούχες ραδιενεργές πηγές.
Υπερκοπώσεις: Θειούχα, ραδιενεργά, ανθρακικού οξέος λουτρά.
Φλεβίτιδες: Θειούχες, ραδιενεργές πηγές.
Η μεγάλη συγκέντρωση θειούχων αλάτων (750-1100 mg/lt) παρουσιάζεται στη βασική πηγή (τροφοδότη) της Λίμνης Μουστού που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο που πάει προς Λεωνίδιο.
Σίγουρα δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενημέρωση και διαφήμιση της συγκεκριμένης ιδιότητας της λίμνης Μουστού και ίσως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα αντικείμενο προβολής από πλευράς των αρμοδίων, αφού μπορούν να γίνουν τουριστικές υποδομές, χωρίς να πλήξουν το περιβάλλον, για να επισκέπτονται την περιοχή άτομα με προβλήματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Λίγοι γνωρίζουν για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της λίμνης και μπορεί να τους δείτε να κάνουν το μπάνιο τους σε αυτά... Ενώ κάποιοι μετά το θαλασσινό μπάνιο (κυρίως σε περιόδους καύσωνα) επιλέγουν να κάνουν ένα μπάνιο στα νερά του Μουστού - μπάνιο ιδιαίτερα ευεργετικό ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει κανείς πρόβλημα υγείας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου